Sírkert

2019.09.10. 09:00

Újra méltó nyughely a zsidó temető Szentgotthárdon

Ünnepélyes keretek közt avatták fel tegnap a felújított zsidó temetőt. A sírkert 1866-tól az 1960-as évekig szolgált temetkezési helyül, azóta kifosztottá, elhanyagolttá vált.

Tersztyászky Krisztina

Winkler Miksa, a Mazsihisz korábbi elnökségi tagja köszönetét fejezte ki, mellette Márkus Sándor és Huszár Gábor

Fotó: Szendi Péter

A temető felújítására az önkormányzat tavaly nyáron pályázott a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványhoz. Az elnyert tízmillió forintból 242 méter hosszan betonkerítés, valamint kovácsoltvas jellegű acélkapu épült, illetve tereprendezési munkákat végeztek. Huszár Gábor polgármester elmondta: az Akasztó-dombon elterülő temetőben százkilencvenhét síremlék van, többségük megdőlt, rossz állapotban. Hangsúlyozta: amennyiben lesz lehetőség, az önkormányzat – a zsidó kegyeleti szokások figyelembe vételével – ezeknek a helyreállítására is készen áll.

Winkler Miksa, a Mazsihisz korábbi elnökségi tagja köszönetét fejezte ki, mellette Márkus Sándor és Huszár Gábor
Fotó: Szendi Péter

Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke felidézte a múltat: 1944-ben 166 zsidó élt Szentgotthárdon. Közülük és a környékbeli falvakból 149 embert hurcoltak el, 144-en odavesztek. 1967-ig még működött a városban zsidó hitközség, ám miután ez megszűnt, nem volt gazdája a temetőnek. Kiemelte azt is: az 1930–35-ös években az itteni zsidó családok – melyeknek tagjai e kövek alatt nyugszanak – többségükben jelentős adófizetők voltak, akik előremozdították a város polgárosodását.

Winkler Miksa, a Mazsihisz korábbi elnökségi tagja is köszönetét fejezte ki, hozzátéve, hogy pályázati támogatással 43 zsidó temető felújítása készült el, de egyedül Szentgotthárdon tartottak ehhez kapcsolódva ilyen szép ünnepséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában