Jelöltek

2019.09.20. 06:01

Vas Megyei Prima díj 2019 – Magyar népművészet és közművelődés: Dvorákné Kővári Anikó

Nagy hangsúlyt fektet az eredeti hagyományokon alapuló, tiszta forrásból eredő néptáncok, népszokások ápolására.

VN

Dvorákné Kővári Anikó néptáncoktató 1966-ban született. A kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban érettségizett. Két évvel később az Újvárosi Óvodában kezdett dolgozni, ahol ma is következetes óvónéniként neveli a rá bízott apróságokat. 1998-ban szerezte meg óvónői diplomáját, majd 2000-ben a szombathelyi főiskolán tánc- és drámapedagógusi másoddiplomáját is átvette.

1981 óta táncolt a Kőszeg Együttesben, amely 1988-ban megszűnt. Ő vezette az utánpótlás csoportot, úgy gondolta, kár lenne azt feloszlatni, és megpróbálta a szinte lehetetlent. Férjével együtt megalapították a Hajnalcsillag Néptáncegyüttest. Nagy hangsúlyt fektet az eredeti hagyományokon alapuló, tiszta forrásból eredő néptáncok, népszokások ápolására. Az együttes jelenleg több csoportban működik, mintegy 80 fiatal vesz részt a rendszeres munkában.

Számos hazai és külföldi fellépésükön öregbítik Kőszeg és Vas megye hírnevét. A város szinte minden jeles eseményét színesítik táncukkal. A csapat baráti közösségként is sokat jelent számukra. Munkája elismeréseként Dvorákné Kővári Anikó 1999-ben Kőszeg Városért kitüntetést vehetett át, a megyei önkormányzat pedig Pável Ágoston emlékplakettel jutalmazta. A közkedvelt tánccsoport is több elismeréssel büszkélkedhet. A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes a 30 éves jubileum alkalmából örökös művészeti vezetőjévé választotta. A legnagyobb elismerést azonban az az emlékkönyv jelenti számára, melyben egykori és jelenlegi táncos tanítványai írták meg, milyen élményekkel, tudással, tapasztalatokkal gazdagodtak neki köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában