Átadták

2019.10.03. 19:46

300 millió forintos energetikai fejlesztés a szombathelyi iskolában

Átadták a Neumann János Általános Iskola 14 hónap alatt elkészült, 300 millió forintos energetikai fejlesztését, amivel az épület nemcsak szebb, de fenntarthatóbb is lett.

Budai Dávid

Neuman János iskola energetikaifejlesztés, 20191003, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A rövid műsor után dr. Puskás Tivadar beszédében hangsúlyozta: a szombathelyi kivitelező kiváló munkát végzett a határidőre elkészült beruházással. – A világot mindannyiunknak lehetőségeinkhez mérten meg kell ismernünk, ebben segít az iskola, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy a szombathelyi iskolákat segítsük és ugyan fontosak a fejlesztések, a legfontosabb mégis az itt folyó munka, hiszen „alattunk a föld, fölöttünk az ég, bennünk a létra” – idézte a polgármester Weöres Sándort és utalt vissza egyben a gyerekek műsorára. – Hogy hogyan rugaszkodjatok el, és hogy mekkorákat lépjetek, abban a tanáraitok segítenek, abban pedig, hogy legyen hol ezt a bizonyos létrát fölállítani, hogy legyen iskola, ahonnan elindulhattok a felnőtté válás rögös, de gyönyörű útján, mi segíthetünk – emelte ki.

– Magyarország kormánya úgy döntött, hogy csaknem 300 millió forintból felújítja ezt a nagyon híres és régi iskolát. Most egy nagy lépéssel beljebb vagyunk, a fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak szebbé, de fenntarthatóbbá is vált az épület – fogalmazott dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke, hangsúlyozva: az elmúlt kilenc évben a város szinte valamennyi gyermekintézménye megújult.

Nagyjából 30-40 százalékkal lett olcsóbb a fenntartás – tudtuk meg Nagy Imre Győzőtől, a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft. projektvezetőjétől. A szakember elmondta: a pályázat sikeres benyújtását és a tervezést követően a munkálatok 14 hónapig tartottak, miközben teljesen megújult az épület külső szigetelése, kicseréltek minden nyílászárót és radiátort, a gázfűtésre pedig egy 40 kW összteljesítményű napelemrendszer és egy 58 kilowattos hőszivattyú segít rá. A beruházással mintegy 114 tonnával csökken éves szinten az épület szén-dioxid-kibocsátása.

 

– Az igényes környezet igényességre nevel, bár egy romos falú iskolában is lehet varázslatos órákat tartani, mégis egészen más az embernek a közérzete, egy tiszta rendezett környezetben – fogalmazott az intézmény fenntartójának képviseletében Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója.

Dr. Kiss-Geosits Beatrix igazgató pedig hangsúlyozta: a külső megújulás okvetlenül magával hozza a tartalmi megújulást is. A város iskolái közül először itt került be a pedagógiai programba az emelt szintű angoltanítás, amit szeretnének a jövőben bővíteni.

Az örökös ökoiskola címmel is büszkélkedő intézmény csatlakozott az iskolai könyvtárak hónapjához, valamint részt vesz az Ültess fát, olvass alatta könyvet! elnevezésű kezdeményezésben: könyvtárfát ültetnek az udvaron. A faültető kciót a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár kezdeményezésére szervezték meg a könyvtárak szerte az országban.

Ökoiskolaként pedig fontos az intézménynek, hogy a diákok értsék, mit jelent a fenntartható fejlődés, és ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a klímaváltozásra és a környezettudatosság fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában