kiállítás

2019.10.03. 07:00

A domonkos oktatás múltját mutatják be a BDK-ban

„Szemlélődni és a szemlélt igazságot továbbadni” címmel, a szombathelyi domonkos leányoktatás 1905 és 1945 közötti történetét bemutató kiállítás nyílt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Polgár Patrícia

Domonkos nővérek a tárlat megnyitóján a könyvtárban

Fotó: CSG

A kiállítás megvalósításában helyi és országos intézmények, magánszemélyek segítették dr. Giba Edit ötletgazda munkáját. A kiállítást a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium képviseletében Kakucs Adél Petra iskolaigazgató és Nagy Szilvia Andrea nővérek, valamint Dr. Takáts­né dr. Tenki Mária önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki elmesélte: különösen kötődik a nővérekhez, akik a rendek felszámolása után is töretlenül végezték hivatásukat a megye több pontján, ugyanis férje, dr. Takáts Jenő nagynénje volt az utolsó főnöknőjük.

Domonkos nővérek a tárlat megnyitóján a könyvtárban
Fotó: CSG

A kiállítás, melynek vitrinjeit járva, a krónikák betekintést engednek belső életükbe – régi dokumentumokon, fotókon át bepillanthatunk a templom és iskolaépület kialakításának folyamatába, az oktatási intézmények mindennapjaiba – október 12-ig tekinthető meg a könyvtár földszinti előadótermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában