Baráth Károly minden évben hoz virágot

2019.10.31. 14:00

Arany lehet a hajdani jánosházi fogadó padlásán?

Virág került a felújítás alatt álló egykori fogadóépület ablakába Jánosházán. Idős látogató hozta az egy szál virágot, ahogy minden évben a kegyeleti ünnepek körül. Hetven év után is.

Bakos Ágnes

Baráth Károly minden évben hoz virágot

Fotó: Horváth Balázs

– Tánciskola volt ott fönn, meg bálok! Meg télen a színház – nézett az egykori fogadó emeletére Baráth Károly. Székesfehérvárról érkezett, a lánya hozta Jánosházára. Vönöckre tartottak tegnap, a temetőbe, az elhunyt rokonokra emlékeznek. És ilyenkor mindig betérnek Jánosházára is. Baráth Károly ugyanis elszármazott, és nem is mostanában: az 1940-es években került el a városból, akkor faluból. Az egykori fogadó utolsó tulajdonosa, működtetője az édesapja volt.

Baráth Károly minden évben hoz virágot
Fotó: Horváth Balázs

Elvették tőle, a családtól a vendéglőt, menniük kellett. A már 95. életévébe lépett Károly bácsi pedig visszajár. Mindig egy szál virágot tesz az épület ablakába. Most állványzat mögé kellett lépnie, felújítják az épületet. Örömmel hallotta Kiss András polgármestertől, hogy közösségi terek lesznek benne.

Kiss András polgármester a megújuló épületnél
Fotó: Horváth Balázs

Estig mesélt volna a fogadóról, például arról, hogy az Amerikából hazajött nagynénje itt rejtette el az aranyát… – Nem ilyen volt ám akkor a terület! Vásártér volt, meg gabonapiac. A legnagyobb – nézett körül Baráth Károly a város közepén. Jön még emlékezni, valószínűleg már januárban: személyes meghívást kap az addigra megújuló épület avatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában