Segítenek a műtétben

2019.10.20. 07:00

Itt az ideje a macskák ivartalanításának – akciót is hirdettek

Ismét ivartalanítási akciót hirdetett a Fekete István Állatvédő Egyesület, így segítve a nehéz anyagi helyzetben lévő állattartókat.

Lakosi Gabriella

A váratlan szaporulatok megakadályozása fontos, hiszen a kismacskák sokszor menhelyeken végzik

Fotó: Shutterstock

Már évek óta hagyomány, hogy az állatvédő egyesület a közreműködő állatorvosokkal összefogva segíti a nehezebb anyagi helyzetben lévő kisállat-tulajdonosokat a kedvezményes ivartalanítással.

Az időzítés nem véletlen, ugyanis a műtétre a legjobb időszak a november, ilyenkor már a nyári szaporulat után, de még a tavaszi előtt lehet beavatkozni. A kutyáknak év elején hirdetik meg a programot, hasonló okokból – mondta el Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke.

A váratlan szaporulatok megakadályozása nagyon fontos. Egy macskapár egy év alatt három almot hozhat világra, így több mint húszezer utódjuk lehet. A macskákat sokan szabadon tartják, felügyelet nélkül kóborolnak, vadásznak az utcán. Sokkal nagyobb tehát a nem tervezett vemhesség esélye, mint más háziállatok esetében. A kismacskák pedig sokszor a menhelyeken végzik, amelyek így is szinte folyamatosan túlterheltek, helyhiánnyal küzdenek.

A váratlan szaporulatok megakadályozása fontos, hiszen a kismacskák sokszor menhelyeken végzik
Fotó: Shutterstock

Az ivartalanítás a kandúroknál számos előnnyel jár. Ha nem végezzük el fiatal korban az operációt, a macskánk sok rossz szokást alakíthat ki, amelyeket később már nehezebb kezelni. Sok ivaros kandúr a lakásban is „jelölni” szeretne vizeletspricceléssel, amely kellemetlen, nehezen eltávolítható szagot hagy maga után. Ezek az egyedek távolabb is csatangolnak, nagyobb területet járnak be, mint ivartalanított társaik. A kóborlás pedig sok veszélyt hordoz, elütheti egy autó, vagy verekedhet más négylábúakkal.

A nőstények esetében a nem kívánt szaporulat megelőzése mellett is vannak előnyei az ivartalanításnak. Egy felnőtt macska háromhetente 3–5 napon keresztül ivarzik. Ilyenkor megváltozik a viselkedésük negatív irányba. Az ivartalanítás után ezek a tünetek elmúlnak. Ráadásul a beavatkozás csökkenti a méh daganatos és gyulladásos betegségeinek, illetve az emlődaganatok kialakulásának valószínűségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában