Demencia: fontos a korai diagnózis

2019.10.08. 15:00

Ne legyen tabutéma – Alzheimer-napi figyelemfelkeltő séta Szombathelyen

Alzheimer-­napi figyelemfelkeltő sétával indult a Pálos Károly Szociá­lis Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat által szervezett, demenciával foglalkozó programsorozat őszi évada.

Tersztyászky Krisztina

Séta a Csónakázótónál

Fotó: Unger Tamás

Egyre több ember küzd a betegséggel.

Drasztikusan nő a demenciá­val élők száma – mondta a Csónakázótó hídjánál szervezett gyülekezésnél Molnár Gáborné, a hegyfalui Vas Megyei Idősek Otthona módszertani munkatársa.

Az Alzheimer-napi séta elsődleges célja az ismeretterjesztés, a betegekkel szembeni stigmák legyőzése volt. Össz­társadalmi szinten ugyanis még mindig tabu az időskori demenciáról beszélni, holott világszerte mintegy ötvenmillió embert érint. Szakértők nem győzik hangsúlyozni, nagyon fontos, hogy minél többen tudjunk a korai diagnózis jelentőségéről, az életmód szerepéről és a segítés lehetőségeiről.

Séta a Csónakázótónál
Fotó: Unger Tamás

A szervezők ezúton is felhívták a figyelmet a havonkénti Alzheimer Café prog­ramokra, amelyeken sok, a betegek hozzátartozói számára (is) hasznos információ hangzik el.

Az idősekből, diákokból és más érdeklődőkből álló menet átsétált a Karmelita úti idősek klubjába, ahol ismeretterjesztő filmeket néztek meg közösen, majd demenciatesztek kitöltésével mérhették fel saját képességeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában