Kezdeményezés

2019.10.28. 11:30

Terepasztal mézeskalácsból – Lendva és Szentgotthárd utcáit formázzák meg a projekt során

Nem mindennapi ötlettel rukkoltak elő a MURABA Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás munkatársai: hagyományteremtő szándékkal, határon átnyúló kezdeményezéssel egy közös karácsonyi mézeskalács terepasztal építését szeretnék megvalósítani.

Horváth R. László

Dancsecs Réka, Metka Lajnšček főkonzul és Vida Tímea a programbemutatón

Fotó: VN/HRL

A Süssünk kicsit, alkossunk nagyot! címmel induló projektről a közelmúltban Dancsecs Réka szentgotthárdi és Vida Tímea szlovéniai munkatárs tartott tájékoztatót. A programbemutatót megtisztelte jelenlétével Metka Lajnšček szentgotthárdi szlovén főkonzul is.

A szervezők elmondták, hogy a projektet a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásával a Pannon Kapu Kulturális Egyesület és a lendvai Várgaléria együtt szervezi. A program párhuzamosan zajlik a lendvai lakosokkal, hogy a két város terepasztalát egymás mellett állíthassák majd ki.

– Szentgotthárd édes mását szeretnénk elkészíteni mézeskalácsból a Széll Kálmán tér épületeivel, fáival, szobraival, méghozzá a szentgotthárdi lakosok segítségével – mondta érdeklődésünkre Dancsecs Réka, aki hozzátette: – Szeretettel várjuk baráti társaságok, családok, civil szervezetek, munkahelyi közösségek, osztályok, iskolák és minden ügyes kezű városlakó jelentkezését ebben a karácsony előtti összefogásban való részvételre és a terepelemek elkészítésére.

Dancsecs Réka, Metka Lajnšček főkonzul és Vida Tímea a programbemutatón
Fotó: VN/HRL

A választható épületekről, a méretekről és a technikákról, illetve a részvétel menetéről folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket a facebookon és a társulás honlapján. Dancsecs Réka azt is elmondta, hogy szívesen fogadják a szlovén Rába-vidék jellegzetes épületeit ábrázoló mézeskalács házakat is. A házfoglalás (tehát az, hogy ki melyik épületet készíti el) egy online jelentkezési lap kitöltésével kezdődik, amelyet november 23-án mézeskalács-műhelyfoglalkozás követ a lendvai Bánff y-központban. A közös házkészítés után táncház lesz, amelyre az érdeklődőket ingyenes buszjárat szállítja Szentgotthárdról.

Vida Tímea arról szólt, hogy az elkészült terepasztal december 1. és 11. között a lendvai Színház- és Hangversenyteremben, 14. és 21. között pedig a szentgotthárdi Színház aulájában lesz megtekinthető. A projekt célja nem utolsósorban a segítés is az adventi készülődés idején, ezért a bemutató végeztével a mézeskalács épületeket árverésre bocsátják.

– Az árverésből befolyt öszszeget a Karitász családsegítő munkájára ajánljuk fel – mondta Vida Tímea. – A licit zárását és az eredmény kihirdetését december 21-én tartjuk a szentgotthárdi színház aulájában. Ekkor vihetik el a licit nyertesei az épületeket.

MURABA EURÓPAI TERÜLETI TÁRSULÁS

Két évvel ezelőtt, 2017 augusztusában vették nyilvántartásba a MURABA Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulást, melynek székhelye Szentgotthárdon van. Az alapszabályban rögzített célkitűzések között szerepel, hogy a magyar és szlovén nemzeti közösségek által vegyesen lakott területeken előmozdítsák a határon átnyúló gazdasági és társadalmi együttműködést, továbbá hogy fejlesszék a jólétet. A célok között szerepel még az érintett területen a magyar és szlovén lakosság nemzeti identitásának megőrzése, az anyanemzettel való kapcsolattartás, különösen a nyelv és a kultúra védelme, ápolása terén. E célok elérése érdekében pedig a társulás aktivizálja és felhasználja a helyi és egyéb bevonható személyi, anyagi jellegű erőforrásokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában