Kvalifikálta magát

2019.11.18. 14:00

A kimondás a slam és a slammer lényege – Sárközi Richárd az Európa-bajnokságra megy

A szombathelyi származású slammer, Sárközi Richárd az első helyen végzett a Trafó – Kortárs Művészetek Házában megrendezett 8. Slam Poetry Országos Bajnokság döntőjében. Ezzel kvalifikálta magát a 2020 márciusában Milánóban megrendezendő Európa-bajnokságra.

Tersztyászky Krisztina

Az évi rendes országos verseny zsűrije Sárközi Richárdot találta a legjobbnak: ő mutatkozik be az európai porondon

Fotó: VN/Bokor Krisztián

A slammer Szombathelyen született, és tanulmányait is itt végezte a Paragváriban, majd a Nagy Lajos Gimnáziumban. Verseket is írt akkoriban, majd a szegedi egyetem filozófia szakára kerülve háttérbe került ez a tevékenység az életében. Bár ír hagyományos értelemben vett verseket is, amelyekből pár meg is jelent a Pannon Tükör folyóiratban, nem nevezné magát költőnek.

– Persze a slam is valamennyire költészet, de egy vers sokkal sűrűbb szövésű, élhet a kihagyás, a jelentés­sűrítés mód­szerével – magyarázza. – A slam előadásra írt vers, beszélt költészet, csattanókkal. Nagyon fontos, hogy ugyanaz a személy adja elő, aki írta. A kimondás a lényege, benne van az illető habitusa, stílusa.

Az évi rendes országos verseny zsűrije Sárközi Richárdot találta a legjobbnak: ő mutatkozik be az európai porondon
Fotó: VN/Bokor Krisztián

Egyik győztes írása, az Átlagos vagyok tele van ön­kritikával, öniróniával. – A slamnek tradíciója, hogy az emberek sokat beszélnek önmagukról. Az utóbbi időben pedig még inkább elment a műfaj a vallomás, az öngúny irányába. Alig ismerek olyat, aki az írásaiban ne élne az öngúnnyal. Ha már kimondja az ember a rossz érzéseit, és lehet rajta nevetni – még ha keserű szájízzel is –, valamennyire már feldolgozza ezeket az érzéseket. Egyszerűen jólesik kimondani.

Richárd Budapesten több közösségbe jár rendszeresen. Az októberi éves verseny országos előválogatójára több mint száz slammer nevez. Az idén 27-en jutottak be a döntőbe, produkcióikat Babiczky Tibor és Simon Márton költő, Miklós Melánia dramaturg és két, a közönség soraiból választott zsűritag értékelte. Richárd jutott tovább az Európa-bajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában