Márton-ünnep

2019.11.15. 07:00

Felvonulás, szentmise, közösségbe fogadás Sárváron

Több mint hétszázan vettek részt a Szent László Katolikus Általános Iskola lampionos felvonulásán, kihasználva Sárvár gyönyörű Posta terének fényeit, csaknem félórás sétát téve a belvárosban az egyházmegye védőszentjét, Szent Mártont ünnepelve.

Pajor András

Több mint hétszázan vettek részt az iskola felvonulásán és az elsősök befogadási rendezvényén

Fotó: PÁS

Huszonkettedik alkalommal indult az iskolától a menet a Szent László-plébániatemplomba. A felvonulást a korhű ruhába öltözött Szent Márton – aki római katonából lett Krisztus katonájává – és az iskola igazgatója, ­Ördög Tibor vezette, akiket fúvós­zenekari kísérettel az iskola énekkarának hangja és a többi diák lámpásának fénye követett az úton.

– Az iskola közösségéhez csaknem száz óvodás, köztük leendő kisdiákjaink is csatlakoztak – tájékoztatott Tallós Ágnes, a katolikus iskola tanítója.

A város főterére érve az óvodások számára azzal fejeződött be az esemény, hogy a korhű ruhába bújt Szent Mártontól aranytallért kaptak. Jól kell sáfárkodniuk vele.

Több mint hétszázan vettek részt az iskola felvonulásán és az elsősök befogadási rendezvényén
Fotó: PÁS

A Szent László-nagytemplomba érve a katolikus iskola közösségének egy rövid elő­adásával folytatódott a Márton-napi program.

Itt Nagy Miklós történész mondott beszédet, felidézve Szent Márton életének és munkásságának fontos, meghatározó mozzanatait. Ezt követően pedig ünnepi szentmisét celebrált Wimmer Roland városi plébános, az iskola lelki vezetője. Prédikáció­jában hangsúlyozta, hogy a tudás átadása mellett a legfontosabb szeretni megtanítani a gyerekeket – erre jó példát adhat Szent Márton öröksége.

A Szent László katolikus iskolában a lampionos felvonulást minden évben, immár hagyományosan összekötik az első osztályosok befogadásával. Az intézmény igazgatója, a tanító nénik, Szent Márton és a lelki vezető kézfogásukkal köszöntötték a kis elsősöket, akik ajándékot is átvehettek.

Az intézményi egyenruhát kiegészítő Szent László-nyakkendőt itt kapták meg. Emellett névre szóló oklevelet is átvehettek, amely irat tanúsága szerint az iskola befogadta őket diákközösségébe, a tanárok és diáktársaik így kívántak nekik „Isten áldotta talentumos, tartalmas, derűs diákéveket”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában