Belevarrva a szívük

2019.11.06. 07:01

Húsz évvel ezelőtt alakult meg a körmendi Foltosok Klubja

Hagyomány Körmenden, hogy minden évben lehetőséget kapnak azok a civilszervezetek egy kiállításra, amelyek fennállásuk jubileumát ünneplik.

Markó Petra

A Foltosok Klubja jubileumi kiállítását Lakner Gabriella nyitotta meg Fotó: Jámbori Tamás

Fotó: Jambori Tamas

Így van ezzel a Körmendi Kulturális Központ Múzeum és Könyvtár kebelén belül működő Foltosok Klubja is, amely húsz évvel ezelőtt alakult meg. Nagyszabású tárlatuk november végéig megtekinthető a Városi Kiállítóteremben. Bár már kétszer – a 10. és a 15. jubileumon – volt lehetőségük bemutatkozni, és a patchwork alapjaiban nem változik, mindig tudnak mást, újat mutatni a körmendi foltvarrók.

1999-ben azért alakult meg a klub, hogy az akkor már egyre népszerűbb foltos technikát kedvelőket összefogják, a tagok együtt hódoljanak szenvedélyüknek, és újabb és újabb alkotásokra inspirálja őket az együttlét – hangsúlyozta Lakner Gabriella, a Hölgyek Népfőiskolájának vezetője. Most egy kicsit ismét megállni, ünnepelni gyűltek össze a kör egykori és jelenlegi tagjai: a megnyitón felelevenítették a foltvarró technika kezdeti pillanatait, történetét, megtudtuk: az emberek mindig megpróbálták a régi és maradék anyagokat felhasználni, hogy újabb használati vagy dísztárgyat készítsenek belőle.

Korábban előfordult, hogy fizetőeszköz is volt egy jól sikerült darab.

Napjainkban is folyamatosan és szemmel láthatóan fejlődik ez a textilművészeti ág, hogy meddig, azt még nem tudni, de az biztos, hogy van jövője.

A Foltosok Klubja jubileumi kiállítását Lakner Gabriella nyitotta meg
Fotó: Jámbori Tamás

Az újrahasznosítás mellett a közösségépítés sem elhanyagolható a foltvarróknál: a különböző klubok közös varrásokat szerveznek, régiótalálkozókat tartanak, az egyénileg készített blokkokat egy nagy alkotássá állítják össze, valamint egymástól tanulnak újabb eljárásokat, mintákat. Mint minden kézimunka, az eredmény mindig egyedi, pláne, ha hozzászámoljuk, hogy minden alkotó a szívéből is belevarr egy darabot.

Zárásként Hadnagyné Vörös Márta, a kulturális központ vezetője emléklapokat adott át az egyesület tagjainak, egyben köszönetet mondott nekik. Mint fogalmazott: az alkotások sora hosszú, türelmes óráknak az eredménye, ezt ő csak őszinte csodálattal tudja nézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában