esett, de nem túl sokat

2019.11.18. 07:21

Mederben marad a Rába – Nem ér el készültségi szintet

Nem lett akkora a hétvégi csapadék, mint amire előzetesen számítottak a Rába vízgyűjtő területein, ez pedig azt jelenti, hogy nem ér el árvédelmi készültségi szintet a folyó a vasi szakaszain.

Bakos Ágnes

A C115.5.a jelzésű határkő a Rábánál. A folyó nem érzékeli a határt

Fotó: Orbán Róbert

Előzetesen újabb jelentős csapadékra számítottak a meteorológusok a Rába vízgyűjtő területein, annak nyomán pedig árhullám ígérkezett a folyó vasi szakaszára. A múlt csütörtökön és pénteken még úgy számoltak, hogy Szentgotthárdnál elérheti az elsőfokú, Körmendnél a másodfokú árvédelmi készültségi szintet a folyó vízállásása. Előbbi 270 centimétert jelent, utóbbi 300 centimétert.

 

Grafikonok: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Ehhez képest érkezik ugyan árhullám, de sokkal kisebb lesz a vártnál. Szentgotthárdnál hétfő estére látszik a várható tetőzés 13 centiméteres vízállással, Körmendnél kedden reggelre várnak 142 centiméteres vízállást a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei, és ezek lesznek a maximumok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában