Hangverseny

2019.11.18. 07:00

Szent Márton tiszteletére három énekkar zengte be a templomot

Megtelt a Szent Márton-templom a szombati kórustalálkozón, sokan jöttek el, hogy meghallgassák a hangversenyt.

Merklin Tímea

A jubiláló házigazda énekkar, élén Bánó Zoltánna

Fotó: Szendi Péter

Már hagyománynak számít Szombathelyen az évente megrendezett Szent Márton-­kórustalálkozó, amelyet Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesülete szervez. A találkozó az énekkar szokásos rendezvényei közé tartozik, és nem mellesleg szorosan kapcsolódik a Szent Márton-ünnepkörhöz. A tiszteletet adják meg a szent nevét viselő kórus részéről azzal is, hogy a programot a Szent Márton-templomban rendezik. Az idén a hatvanéves jubileumát ünneplő Szent Márton Városi Kórus mellett fellépett a Felsőőrből érkezett Burgenlandi Magyar Kultúr­egyesület Énekköre dr. Villányi Eszter karnagy vezényletével, valamint Nagykanizsa Város Vegyeskara, amelynek karnagya Cseke József. Külön köszöntötték Schauermann János plébánost, aki otthont adott a kórustalálkozónak.

A szombathelyi Szent Mártontemplom adott helyet a kórustalálkozónak a hétvégén. A tótszentmártoni kórus
Fotó: Szendi Péter

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Énekköre 2003-ban alakult Felsőőrben, a magyar nyelvű kóruséneklés céljával. A dalkör rendszeres hangképzéssel és alapos daltanulással a minőségi hangzás kialakítására törekszik. A klasszikus és magyar zenetörténet műveinek megismerésével és kortárs zeneszerzők népdalfeldolgozásával terjeszti a magyar zene jó hírét. Az énekkör tagjai megszólaltatják a Burgenlandban ismert egyházi és népi dallamokat, a helyi ünnepi rendezvények zenei közreműködői. Franz Zebinger professzor három dalciklust is írt az együttesnek. Szombaton az Éneklő Egyház sorozatból énekeltek válogatást, Hérics Tímea fagott-, Marie-France Sylvestre klarinét-, valamint Franz Zebinger zongorakíséretével.

A Szent Márton Városi Kórus legendájához hozzátartozik, hogy a zene szeretete hívta életre, immár hat évtizeddel ezelőtt. Számos élményük között emlékezetes az a koncertsorozat, amikor 2016-ban a tours-i Szent Márton Napokon képviselték Szombathelyet. Repertoárjukon szerepelnek európai és magyar kórus­darabok, kortárs zenék is. Szakrális és világi műveket egy­aránt énekelnek. Az idei Szent Márton Gálán Az év civil szer­vezete díjat vehették át. A kórustalálkozókon szokás köszönteni a jubiláló kórustagjaikat. Most Sátori Vilmosné (10), Siskovits Antal (20), Csonka Marietta (30), Kiss László (30), Rudalics Katalin (30), Biró Annamária (35) és Németh Sándorné (45) kapott emléklapot.

A jubiláló házigazda énekkar, élén Bánó Zoltánnal
Fotó: Szendi Péter

Nagykanizsa vegyeskara 1975-ben alakult, nyert fontos címeket, sokat szerepelt külföldön, 2019 decemberében jelenik meg a második hanghordozójuk.

Szombaton a három kórus egyszerre is megszólalt, egy-egy számot vezényeltek a karnagyaik. Megköszönték a munkát a Szent Márton Kórusegyesület művészeti vezetőinek, Bánó Zoltánnak és Horváth Imrének is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában