Bemutató

2019.12.14. 07:00

A Híres szombathelyi nők 20. kötete – Emlékeznek az unokák

Egy ismert és elismert képzőművész, középiskolai tanár, Fábiánné Biczó Ilona életét mutatja be az Arcképcsarnok – Híres szombathelyi nők sorozat 20. kötetében a Szülőföld Könyvkiadó. Csütörtökön az ŐrvidékHázban mutatták be a könyvet. 

Tóth Kata

A szerzőpáros: Fábián Dénes és Kovács Árpád a bemutatón

Fotó: Cseh Gábor

2012-ben, még dr. Puskás Tivadar polgármestersége idején az önkormányzat támogatta a sorozat elindulását. A volt városvezető köszöntötte elsőként a megjelenteket. Kuriózumnak nevezte a sorozatot, egyben megköszönte dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselőnek, hogy előállt az indítás ötletével. A város az adventi időszakban évek óta megajándékozza közönségét egy újabb résszel. Erőt adnak, lélekemelők a könyvekben szereplő életművek.

A szerzőpáros: Fábián Dénes és Kovács Árpád a bemutatón
Fotók: Cseh Gábor

Fábiánné Biczó Ilona nemcsak az első diplomás nők között volt szombathelyiként, hanem példamutató családi életet is élt, emelte ki beszédében Takátsné dr. Tenki Mária, majd személyes emlékeit idézte a Fábián Gyula–Biczó Ilona művészházaspár leszármazottaival. A könyv előszavát dr. Simon Endréné Pável Judit írta. Ilonka nénire emlékezett, ő tanította rajzolni, kézimunkázni, művészettörténetre. Ilonka néni utolsó ajándékát, a férjének 1908. június 25-től július 9-ig írt Olaszországi levelek című könyvecskéjét, legkedvesebb ifjúkori emlékét is magával vitte a könyvbemutatóra Pável Judit. Részleteket idézett a két fiatal szerelmének alakulásáról, amiből két rendkívüli tehetségű művész, csodálatos ember házassága, gazdag élete sarjadt.

Közeli rokonságban állnak a szerzők – Fábián Dénes és Kovács Árpád – Fábiánné Biczó Ilonával. Prof. dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a bemutatón unoka minőségben volt jelen, és „az unokák kötelessége az emlékezés”.

Elmondta, mérnöki, közgazdászi gondolkodásához is fontos indíttatást adott a vidéki festőművész, tanár, író emberek alkotta értelmiségi család, amelyben felnőtt. A nagymamájától tanulta a művészet szeretetét és fontos örökségként maradt rá a tudás, hogyan kell embernek maradni akkor, amikor egy életművet összetörnek. (Az ’50-es években a nagypapa könyveit bezúzták, tiltólistára kerültek.) Unokatestvére, Fábián Dénes képzőművész a családi gyűjtemény egyik gondozója vállalta a könyv szerkesztését. A bemutatóra ötven vetített képpel készült. Főiskolai felvételekor, pontosan ötven éve írta neki szánt intelmeit a nagymamája.

 

Elmondta még: nehéz dolga volt a könyvben Fábiánné Biczó Ilonát kiemelnie, hiszen az asszonyt és férjét állandóan együtt, Fábián házaspárként emlegették. Kiegészítették egymást életükben, művészetükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában