Égit és földit összeköt

2019.12.26. 19:11

Album készült Ferkovics József festőművész munkásságáról

A Szülőföld Kiadó adventre jelentette meg a Szombathelyen élő Ferkovics Józsefről szóló albumát. A kötet rendszerezve mutatja be a roma festőművész elmúlt tíz évének legjellegzetesebb alkotásait. Három helyen is találkozhattunk az 58 éves alkotó kiállított műveivel.

Gyöngyössy Péter

Ferkovics József az Agorában – a művész mellett Kapiller Sarolta, kezében a Ferkovics-album Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Ferkovics József számára mozgalmas volt a december. A Szülőföld Kiadó míves kötetbe rendezte alkotásait. Olajfestményeit az Agora kiállítóterében, Szombathelyről készült tusrajzait a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csodálhattuk meg, de a Fő téri Gömbsátorba is jutott a képeiből.

Gyönyörűséges tájképeit, melyek a holland festőművész, Ton Shulten stílusát idézik, valószínűleg mindenki szí vesen kitenné otthon. A cigányság ősi mesterségeit bemutató sorozatát a néprajzosok is számontartják, hiszen a várkányosokról (erdőtisztítókról) vagy az üstfoltozókról nem sokan hallottak. A romák kimagasló kortárs személyiségeit bemutató, 65 olajfestményből álló portrésorozata, az Idolok dokumentumértékű. A fatemplomokról készült képeit építészek méltatják. Mégis: a képzőművészettel foglalkozók legtöbbször megrendítő Holokauszt sorozatát emlegetik.

Ferkovics József Letenyén született, intézetben nevelkedett. – Bókaházán a nevelőotthonban hatvan gyerekre volt két nevelő. Mindennaposak voltak a fenyítések, kínzások, ütöttek, vertek bennünket – emlékszik vissza a művész. – Már akkor sokat rajzoltam, jobb híján a tankönyvekbe, de büntetés járt ezért is, hiszen gyorsabban fogyott a ceruza, és megrongálódott a könyv.

Ferkovics József az Agorában – a művész mellett Kapiller Sarolta,
kezében a Ferkovics-album Fotó: Unger Tamás

A felső tagozatot már Letenyén a Kenyeres Júlia Általános Iskolában végezte, ahol felfi gyeltek tehetségére. Nagy István rajztanártól, iparművésztől sokat tanult, rendszeresen szerepelt rajzpályá zatokon. Bár az intézet vá járiskolába küldte Komlóra, utána elvégezte Pécsen a művészeti középiskolát is. Az Iparművészeti Főiskolára elsőre felvették. Dolgozott bányászként, szociális munkásként, illusztrátorként, szerkesztőségben és több cigány kulturális szervezetnél. Szombathelyre 2010-ben költözött Budapestről. Nem a művészetéből él, de mindennap alkot. Évente kétszáz képet készít. Saját bevallása szerint 50 éves koráig az ember csak kísérletezik. Képeit elemezve emlegetik Cezanne-t, Chagallt, Van Gogh és Klimt festészetét. Ő maga Gauguint és Csontváryt tartja példaképének. Csaknem száz kiállítása volt már, tucatnyi külföldön, Londontól Pekingig. Torjay Valter azt mondta róla, hogy igazi őstehetség, olyan képzett művész, aki bele tud helyezkedni irányzatokba, stílusokba és képes azokat szintetizálni. Kapiller Sarolta szerint Ferkovics József titka az, hogy úgy tud földit és égit, közelit és távolit, sötétséget és fényt, Istent és embert összekapcsolni, hogy elhisszük, ő tudja az igazságot az örökkévalóról, a helyünkről a világban.

Ferkovics József most szakrális sorozatán dolgozik, amit jövőre Brüsszelben szeretne bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában