Elég lesz bejelenteni

2019.12.17. 07:00

Egyes feladatok a kamarákhoz, egyesületekhez kerülnek

A tartósan betegek esetében megszűnik az ötévenkénti kötelező felülvizsgálat, az egységes építési hatósági rendszer pedig gyorsítja az ügyintézést. Egy törvénymódosításnak köszönhetően több száz eljárás egyszerűsödik a jövőben.

Vas Népe

Hétszáz közigazgatási eljárás egyszerűsödik 2021 januárjáig. A változások nem egy időben lépnek hatályba Illusztráció: Szendi Péter

Fotó: Szendi

Mintegy hétszáz közigazgatási eljárás egyszerűsítését teszi lehetővé a fővárosi és a megyei kormányhivatalok működését megváltoztató, sarkalatos fejezeteket is tartalmazó törvénymódosítás.

Fontos változás az egyfokú közigazgatási eljárás bevezetése. Megszűnik a fellebbezési lehetőség a járási hivatalok döntései esetében, az ügyfelek a jogorvoslati jogukat közvetlenül a bíróságnál gyakorolhatják. Egyszerűsítik az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdését is, ehhez a jövőben szintén elég lesz egy bejelentés, valamint egységesítik az egyéni vállalkozók nyilvántartásba vételét, a vállalkozói igazolvány pedig megszűnik. Egységes építési hatósági rendszert is létrehoztak, ami gyorsítja az ügyintézést.

A közgyógyellátottaknak fele­olyan gyakran kell igazol­niuk jogosultságukat, a megváltozott munkaképességűek vagy a súlyosan beteg gyermekeket nevelők esetében pedig megszűnik az ötévenkénti kötelező felülvizsgálat, ha a betegségben nem várható javulás.

Hétszáz közigazgatási eljárás egyszerűsödik 2021 januárjáig. A változások nem egy időben lépnek hatályba Illusztráció: Szendi Péter

Egyszerűsödik és gyorsul az eseti gondnok kirendelése a gondnoknyilvántartás létrehozásával, de megszűnik a rehabilitációs terv készítésének kötelezettsége is. Egyes tevékenységek a kormányhivataloktól kamarákhoz, más szervhez vagy egyesületekhez kerülnek.

A kisebb súlyú kihágásokkal a jövőben a rendőrség foglalkozik, a családi gazdálkodók nyilvántartásával az agrárkamara, a gázszerelők nyilvántartásával pedig a mérnöki kamara.

Megszűnik a megyeszékhely járási hivatal kategória. A jövőben ezek a hivatalok csak a járási ügyekkel foglalkoznak, míg a megyei szintű ügyeket a fővárosi és megyei kormány­hivatalok látják el.

A módosítások nem egy időben lépnek hatályba: a törvény egyes részei a kihirdetést követő napon lépnek életbe, míg más passzusai jövő márciusban, szeptemberben, 2021 január­jában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában