Édes Utcák

2019.12.23. 14:00

Elkeltek a mézeskalács makettek

Az első alkalommal meghirdetett Édes Utcák projekt lezárásaként jótékonysági árverést tartottak szombaton a szentgotthárdi színház aulájában, ahol Lendva és Szentgotthárd belvárosának, valamint jellegzetes épületeinek mézeskalácsból elkészült makettjeire lehetett licitálni.

Tersztyánszky Krisztina

Színes városképek. A háttérben Kissné Köles Erika, Metka Lajnscek és Huszár Gábor

Fotó: Szendi Péter

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Muraba Euró­pai Területi Társulás az idei adventen – hagyományteremtő szándékkal – határon átnyúló kezdeményezéssel állt elő. Arra kérték Lendván és Szentgotthárdon is a helyi közösségeket, intézményeket és magánszemélyeket, hogy készítsék el városuk legjellemzőbb épületeit – mézeskalácsból.

A vállalkozó szelleműeket pontos technikai útmutatóval látták el a tészta receptjétől az épületek méretarányára vonatkozó pontos adatokig. Sokan vállalkoztak a feladatra: november folyamán összesen 37 épületet rajzoltak meg, sütöttek ki és állítottak össze a két testvértelepülésen, illetve a kezdeményezéshez csatlakozó Kétvölgyön. Bár ilyent a legtöbben még soha nem csináltak, az eredmény minden várakozást felülmúlt.

A két település belvárosáról utakkal, növényzettel, világítással díszített csodaszép terepasztalok készültek, amiket először a lendvai, majd a szentgotthárdi színház aulájában állítottak ki. A cél egyrészt egymás értékei­nek megismerése, másrészt a közösségek összekovácsolása volt, végül pedig a szombati árveréssel jótékony célra hasznosult a makettek értékesítéséből származó bevétel.

A jótékonysági licitet Pisnjak Attila művészettörténész moderálta. A befolyt összeg kedvezményezettjei a lendvai, illetve a szentgotthárdi Karitász Családsegítő szervezetei voltak. A licitálás során két épületet karácsonyi ajándékként vásároltak meg.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi parlamenti szószóló a szentgotthárdi Főkonzulátus épületét adta át Metka Lajnšček főkonzulnak; a diplomata asszony a lendvai Vinarium-torony mézeskalács makettjét adta át a szlovén település polgármesteri hivatalának. Az 53,50 méter magas lendvai Vinarium-toronyba érdemes ellátogatni, hiszen innen egyszerre látjuk be a négy ország, Szlovénia, Magyarország, Horvátország és Ausztria területét.

Színes városképek. A háttérben Kissné Köles Erika, Metka Lajnscek és Huszár Gábor
Fotó: Szendi Péter

A szentgotthárdi templom és kolostor épülete 330 euróért kelt el. Huszár Gábor polgármester jelezte: a mézeskalács épületet átadja a város hivatalának, ahol alkalmas helyet keresnek neki, hogy a nagyközönség számára is látható legyen az alkotás. Dr. Dancsecs Zsolt, Szentgotthárd jegyzője kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a családja által megvásárolt, idén nyolcvanöt éves lendvai evangélikus templommal együtt lesz majd megtekinthető a két mézeskalács kompozíció.

Lendván, az akkori evangélikus gyülekezet 1925-ben kezdeményezte a templom építését, az alapkőletétel 1931-ben történt meg, majd 1934-ben Papp Fülöp zágrábi püspök szentelte fel a csornai evangélikus templom másaként felépített épületet.

Berki Robert, a lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet munkatársa örömét fejezte ki, hogy a település fölött, a Csonkadombon magasodó Szentháromság-kápolna „édesváltozatának” megvásárlásával jó célt szolgál.

Az adventi időszak illatos projektjének zárszavaként a Muraba ETT két munkatársa, magyar részről Dancsecs Réka, szlovén részről pedig Vida Tímea elmondták, hogy a jótékonysági árverésen kilencszáz euró gyűlt össze, amit az árverés végén Heiter Mihályné, a szentgotthárdi, illetve Eva Klar Križanič, a lendvai karitász vezetői vettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában