útdíjat is emeltek

2019.12.04. 17:30

Súlykorlátozás az osztrák határon

Bevezették a súlykorlátozást az egyik osztrák–magyar határátkelőnél: Kópházánál legfeljebb 7,5 tonnás tehergépjárművel lehet Ausztriába áthajtani. Nemcsak a nehézgépjárművek beengedését szigorították, hanem emelkedtek az útdíjak is.

Vas Népe

Kópházánál csak a 7,5 tonnánál „könnyebb” járművek mehetnek át

Fotó: shutterstock

Ősz elején még csak terv volt, az évszak végén pedig meg is valósították: a Kópháza–Sopronkeresztúr határátkelőnél már életbe lépett a szabályozás, miszerint a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók nem hajthatnak be az országba azon a szakaszon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok célja a korlátozással, hogy a gyorsforgalmi vagy főúti határátkelőkre tereljék a nehézgépjárműveket a határ átlépésénél.

Kivétel is kapcsolódik a szabályhoz: a tiltás nem vonatkozik a határátkelőhelyek környéki célforgalmú járművekre, azaz a Sopron vagy az érintett burgenlandi terület térségébe induló vagy oda érkező 7,5 tonna feletti tömegű tehergépjárművekre.

Nagyobb súlyhatárra vonatkozó korlátozás egyébként a soproni határátkelőnél is érvényes, ám csak a húsz tonnát meghaladó járművek esetében él a szabályozás. A társaság közölte azt is, hogy azok, akik személyautóval hajtanak át a határon burgenlandi területre, korlátozás nélkül használhatják a közúti határátkelőket.

Kópházánál csak a 7,5 tonnánál „könnyebb” járművek mehetnek át
Fotó: shutterstock

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a határ magyar oldalára, a határátkelők előtti utolsó csomópontnál tájékoztató táblákat helyezett ki, hogy a nehézgépjárművek már jóval az érintett határátkelő megközelítése előtt információt kapjanak a bevezetett korlátozásról.

Kerülőútra is adnak javaslatot: a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek északra a Hegyeshalom–Miklóshalma/Nickelsdorf, délre pedig a Kőszeg–Rőtfalva/Rattersdorf határátkelőket használhatják. A Kópháza–Sopronkeresztúr határátkelőnél tehát már múlt héten életbe lépett a szabályozás, a Sopron–Kelénpatak/Klingenbach hatátkelőnél egyelőre nem vezették be.

További információ az ausztriai utakról: a tavalyinál drágábban lehet megvásárolni a 3,5 tonnánál kisebb tömegű személyautókra a 2020-as autópálya-matricákat: körülbelül 2-2,1 százalékkal kell többet fizetniük az autósoknak és a motorosoknak a tíznapos, a kéthavi és az éves matricáért is.

November vége óta lehet beszerezni a jövő évi matricákat, amelyek kék színűek. A rendszámhoz kötött matricát egyébként az interneten és telefonos alkalmazással is meg lehet vásárolni.

Az interneten megvásárolt matrica előnye, hogy ha elveszik, akkor sem veszíti érvényét az adott járműre vonatkozóan, hátránya azonban, hogy minimum 18 nappal az indulás előtt kell beszerezni.

Az ausztriai éves matricák az előző esztendő decemberétől a következő év januárjának végéig érvényesek. A matrica használatának elmulasztásáért 120–3000 eurós bírság jár. Ha a matrica átragasztását észlelik a rendőrök, magasabb helyszíni bírságot szabnak ki, mint mulasztás esetén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában