biológia

2020.01.10. 07:00

Így lesz hódból szemléltető eszköz – Hatósági engedély kell a preparáláshoz és a birtokláshoz is

Sajnos sokszor megtörténik, hogy vadon élő, olykor ritka védett állatok esnek áldozatul a közúti forgalomnak. Olykor az is megesik, hogy az elütött állat időben értő kezekbe kerül, és szemléltető eszköz lesz belőle.

Gyöngyössy Péter

Nem kellemes élmény, ha autózás közben váratlanul valamilyen állat fut át előttünk. Egy ilyen eset ráébreszthet bennünket arra, hogy valójában az út megy át az erdőn, réten, nádason. Kisebb állatok általában nem élik túl az ütközést. Így járt az a szigetközi hód is, amelynek szőrméje ma már szemléltető eszköz az ELTE SEK biológia tanszékén. – Egy győri taxis ütötte el az eurázsiai hódot – meséli dr. Szinetár Csaba zoológus, főiskolai tanár. – Szerencsére hamar értesültem az esetről, így sikerült az állat bundáját megmenteni. Ma már itt az egyetemen, jelképesen lehet hódot simogatni. Élő hódot nem lehet, a preparátumokat pedig nem szabad. Így viszont a diákok testközelből tapasztalhatják meg, miért volt régen értékes a hód szőrméje. A gyűjteményben már van koponya is, a vésőszerű metszőfogakkal, sőt preparált hódfarok, a hód rágta fákról nem is beszélve.

 

Hogy egy ilyen elütött állat oktatási szemléltető eszköz lehessen, be kell szerezni a természetvédelmi hatóság engedélyét. A szigetközi hód preparálását hatoldalas határozatban engedélyezte a győri kormányhivatal. – Nemzedékek nőttek fel abban a tudatban, hogy Magyarországról már régen kipusztultak a hódok – folytatja Szinetár Csaba. – Most viszont újra itt vannak. Meg kell tanulnunk újra együtt élni velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában