Haladék: csak júniusig

2020.01.06. 07:00

Kötelezettségeket írtak elő a Ruzsahegyi úttal kapcsolatban, júniusig kaptak haladékot

A Bene-hegyi tó mindig kiemelt jelentőségű volt a város életében. Magántulajdonba került, de körülötte az utak, így a tavat átszelő út is, az önkormányzaté. Ki kaszálja a gátat, a töltést, ki mit tegyen, hogy a Ruzsahegyi út rendben legyen? – ennek jártunk utána.

Merklin Tímea

Sokan szívesen sétálnak a Ruzsahegyi úton. Képünkön Baranyai Katalin és kutyája, Dolly Fotó: OT

Fotó: OHR Tibor

Az önkormányzat képviselő-­testülete állásfoglalást kért a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól, hogy mondja ki: kinek mi a feladata. Kiderült: a tó üzemeltetése mellett a tótulajdonosnak kötelezettsége mindkét gát kaszálása. A Ruzsahegyi gát felszínén az út karbantartása az önkormányzat feladata. De ehhez meg az kell, hogy a tótulajdonos megszüntesse az eróziót.

Az önkormányzathoz számos külterületi út tartozik, és ezek közül is kiemelt fontosságúnak számítanak a csepregi Bene-hegy megközelítését szolgáló összekötő utak és a szőlőhegyet feltáró közutak. Az elmúlt években létrehozták a szőlőhegyen életvitelszerűen élők címnyilvántartását, bekapcsolták őket a közszolgáltatásokba (így a hulladékszállításba). A szőlőhegyen jelentkező elsődleges feladat – a helyiek újra és újra megfogalmazódó igénye szerint is – az ott található és oda vezető közutak karbantartása és felújítása.

Ezen utak között fontos a Ruzsahegyi út, amely kettős szerepet lát el. Biztosítja a szőlőhegy észak, észak-nyugati részének az állami közútról való megközelítését, valamint érintett a szőlőhegy lábánál elterülő Bene-tó vízjogi engedélye kapcsán, mivel a tó két része között lát el árvízvédelmi funkciót, vagyis töltésként funkcionál.

Az elmúlt években több lakossági megkeresés, képviselői jelzés érkezett az út állapotával kapcsolatosan, mivel a gáton többször alakult ki rendkívüli helyzet az ott élő állatvilág (főleg a hód) romboló hatása, valamint a tógondnokság tevékenysége révén a növényállományban keletkezett károk miatt.

Sokan szívesen sétálnak a Ruzsahegyi úton. Képünkön Baranyai Katalin és kutyája, Dolly Fotó: OT

Ezen állapotok, valamint a vízjogi üzemeltetési engedélyben foglaltak tisztázására a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyszíni szemlét tartott a közelmúltban, amelyen az önkormányzat és a tótulajdonos képviselője is részt vettek.

A szemlén megállapították, hogy nem történt meg a két tározót elválasztó töltés kaszálása. A megvizsgált rézsű területeken mind a felvízen, mind alvízen jelentős erózió és elhabolás (elsodródásos megrongálódás) volt tapasztalható. Az előírt biológiai rézsűvédelem (nádas) megvan, valamint a felvíz felőli oldalon a fás szárú növényzettel való borítottság is jelentős. A töltésen a hód általi rongálás akkor nem volt tapasztalható (felszakadás, gödör, járatok). Az út felületét rossz állapotban találták, az elhabolás miatt pedig hiányzott a biztonságos padka.

A hatóság a tó egészére vonatkozóan a vízjogi üzemeltetési engedélyben foglaltak kapcsán több megállapítást tett, majd határozatban kötelezte a tótulajdonost, hogy a Boldogasszony patak kérdéses töltésének rézsűit rendszeresen kaszálja le, és a töltések műszaki paramétereit állítsa helyre, a víztározó üzemeltetését pedig végezze a többször módosított vízjogi üzemeltetési engedély szerint.

A töltés Ruzsahegyi úti koronáján lévő kavicsos út pályaszerkezetének helyreállítása már a csepregi önkormányzat kötelezettségei közé tartozik. Azt megelőzően a tó tulajdonosának feladata még a töltés állagromlását okozó hiányos növényzet helyreállítása, és annak folyamatos karbantartása, e kötelezettségek teljesítésére fel is szólították.

Amint a tó tulajdonosa helyreállítja a töltések műszaki paramétereit, az önkormányzat megcsináltatja az út pályaszerkezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában