Az autó becsúszott a kereszteződésbe

2020.01.04. 07:00

Mit gondolnak olvasóink a pénteki balesetről – A fagy vagy az út a hibás?

Szombathely A lejtőn lefelé hiába fékezett pénteken reggel egy Seat sofőrje a Jégpince utcában, a jeges úton körülbelül 45-50 méteres nyomot hagyva maga után becsúszott a Bartók Béla körút kereszteződésébe, ahol ütközött egy szabályosan érkező Daewoo-val.

Merklin Tímea

Hiába ment lassan az autó, becsúszott a kereszteződésbe

Fotó: Horváth Balázs

Munkatársunk a helyszínen élővideót készített az esetről. A Daewoo vezetője megsérült, kórházba kellett szállítani. A helyszínelés ideje alatt – ebben az esetben is – sokan próbálták meg figyelmen kívül hagyni a rendőrök karjelzéseit és a roncsok között szlalomozva folytatni útjukat a lezárt útszakaszon keresztül. Láttunk több olyan autóst is, aki a Jégpince utcán – a szemmel láthatóan jeges úton – nagy sebességgel érkezett, majd vészfékezéssel, csúszó kerekekkel éppenhogy megállt a kereszteződés előtt.

A baleset híre felbolygatta a kedélyeket a közösségi médiában is.

A Facebookon kommentelők több oldalról közelítik meg a történteket. Van, aki szerint körforgalom kellene ebbe kereszteződésbe, olyan, ami biztonságos, és nem kényszeríti rá a sofőrt, hogy úgy kelljen „kiugratni” az alsóbb rendű útról. Álláspontja szerint a körforgalom az egyszerűbb megoldás, mint az emberek gondolkodását megváltoztatni. Rámutat: „az a kereszteződés az alacsonyabb rendű útról érkezőknek eleve rémálom.”

A véleményalkotók között akad, aki a türelmes, kulturált közlekedésre és a szabályok betartására hívja fel a figyelmet, más azt mondja, nem úgy kell menni, „mint a birkák”, és mindenkinek nem is kellene jogosítványt adni. Van, aki megjegyzi: „a forgalom pár év alatt kinőtte a várost, nem lehet mit tenni, ha a sok városvezető is ott dekkolna a csúcsban, talán tennének valamit”.

Hiába ment lassan az autó, becsúszott a kereszteződésbe
Fotó: Horváth Balázs

Felmerült a vitában, hogy a sofőr talán nem megfelelően választotta meg a sebességet, és többen felvetették, hogy nemcsak csúszós volt az út, hanem le is volt fagyva. Egy olvasónk azt írta: „körülbelül hússzal jöttem lefelé utánuk, mégis csúsztam az aljáig. Főleg, hogy csak a lejtő volt lefagyva, feljebb nem.”

A másik posztunk alatt ez olvasható: „A Parkerdőtől indulva teljesen száraz volt az út. A lejtő volt egyedül lefagyva. Aki nem ismeri ezt a részt, nagyon rosszul járhat ilyenkor.” Egy másik hölgy megerősíti: új téli gumival jött lefelé pont ott, és alig tudott megállni. Ha normál ötvenes tempóban jött volna, beléjük csattant volna – véli –, de maximum harminccal jött, és csúszott húsz métert. Egy férfi vezetéstechnikai hiányosságnak találta a csúszást, egy másik azonban azzal egészítette ki az elmondottakat, hogy a harminc kilométer/óra is nagy sebesség, ha sózatlan harminc méter jégen érkezik valaki egy dombról.

Megkérdeztük a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t, hogy mikor, milyen időjárási körülmények között kezdik sózni az utakat, és van-e külön szabály a lejtők karbantartására. Hétfőre ígértek választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában