Ha lakott területre téved az őz..

2020.01.07. 07:00

Mit tegyünk, ha sérült állatot találunk? – Mutatjuk!

Aratási szezonban gyakran hallunk olyan esetekről, hogy elkaszálják az őzek, szarvasok lábát. Sokszor esik meg az is, hogy az állat kiugrik egy, az útját keresztező autó elé, és az elgázolja. Ritkábban hallhatunk arról, hogy lakott területre téved a beteg patás, ahonnan már nem tud visszahúzódni az erdőbe. De vajon minden esetben az a megoldás, hogy a segítségére sietünk?

Polgár Patrícia

Kámán György hivatásos vadász tapasztalatai szerint a sérült vadnak – amelyet bárki könnyedén be tud fogni – ritkán van esélye az életben maradásra Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Szombaton az Állatvédők Vasi Egyesülete Facebook-posztjában tette közzé, hogy Bucsu központjában fekvő, legyengült őzhöz hívták őket segítségül. Az egyesület egy tagja azonnal a helyszínre sietett. Értesítette a helyi vadásztársaság hivatásos vadászát, aki engedélyezte az állat elszállítását és gyógykezelésének megkezdését. A fiatal őzbakot előbb a szombathelyi állatkórházba vitték hasmenéses, legyengült állapotban, ahol orvosi ellátásban részesült.

Ezután a rábapatyi mezőgazdász, valamint tapasztalt őz- és szarvasmentő, Horváth Gyula gondjaira bízták. Mint mondja, a környéken csak neki van ilyen fajta állatok tartására engedélye, ezért sűrűn visznek hozzá sérült vagy beteg egyedeket. Sajnos a bucsui gidát nem sikerült megmentenie. Számított rá, hogy elpusztul az állat. Azt sejti, hogy túlette magát repcéből, ami az őzek számára toxikus anyagot tartalmaz. Bevallottan szívesen fogadja a segítségre szoruló állatokat, amelyeknek gondozásánál „paraszti eszére” hagyatkozik. Az állatok szeretetének és az évek során megszerzett tapasztalatának köszönhetően már számos vad életét mentette meg.

Kámán György hivatásos vadász tapasztalatai szerint a sérült vadnak – amelyet bárki könnyedén be tud fogni – ritkán van esélye az életben maradásra Fotó: Unger Tamás

Kámán György, a Sormás Völgye Vadásztársaság hivatásos vadásza azonban azt vallja: az az őz vagy szarvas, amelyet az ember meg tud fogni, szinte biztos, hogy képtelen az életben maradásra. Tapasztalata szerint a legtöbb vadász, akit ilyen példányhoz hívnak, amellett dönt, hogy elpusztítsa, ezzel enyhítve a szenvedését. – Ha autó gázolja el, általában maximum tizenkét óráig marad életben az állat, mialatt végig szenved. A jogszabályban előírt protokoll szerint elsőként a területért felelős vadásztársaságot kell értesíteni. Ők döntenek az állat későbbi sorsáról. Dr. Varju Gábor állatorvos is az előírások betartását, illetve azt tanácsolja, hogy semmiképpen ne menjünk oda a vad – látszólag – elhagyott kicsinyéhez. Ha társai megérzik rajta az ember szagát, nem fogadják be újból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában