Kezdődhet a tervezés

2020.01.16. 07:00

Nagy lépés a szombathelyi intermodális csomópont kialakításában

Elkeződhet a vasi megyeszékhely intermodális csomópontjának tervezése, miután a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. közbeszerzési eljárása sikeresen zárult.

Vas Népe

A projekt végén a kerékpárosoké és a gyalogosoké lehet az Éhen Gyula tér

Fotó: Unger Tamás

Jelentős lépéssel került közelebb a megvalósításhoz a szombathelyi közös vasút- és buszpályaudvar projektje – írta meg a magyarepitok.hu. Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a nettó 358 millió forintos projektet a Viköti Kft. és a Trenecon Kft. konzorciuma végzi el.

– Az intermodális csomópont fejlesztése a Modern Városok Program része, amiről 2015-ben dr. Puskás Tivadar polgármesterként állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnökkel – mondta el kérdésünkre Illés Károly kormánypárti frakcióvezető. Hozzátette: – Ez esetben is a NIF Zrt. a projektgazda, és a kormány nyújtja hozzá a pénzügyi fedezetet. Ugyanúgy, mint az M86-os úthoz kapcsolódó, Szombathelyt északkeletről elkerülő út és a Szombathely Körmend közötti kétszer kétsávos út esetében, amiknél jelenleg a tervezőt keresik.

A projekt végén a kerékpárosoké és a gyalogosoké lehet az Éhen Gyula tér
Fotó: Unger Tamás

Illés Károly hangsúlyozta, ezek a fejlesztések mind a kormány támogatásának köszönhetően valósulhatnak meg. A Magyar Építők a szombathelyi intermodális csomópont beruházása kapcsán kiemelte: a fejlesztés központi eleme, hogy a projektben a város keleti részén található vasúti megálló mellett felépül egy új buszpályaudvar. Az új közlekedési központban felépül egy 660 négyzetméteres felvételi épület. Emellett 28 indítóállással felépített buszpályaudvar, 50 autóbusz várakozására alkalmas parkoló, a busztároló felett egy 172 férőhelyes, többszintes P+R, valamint 50 új, fedett kerékpáros parkoló és nyolc taxiállást is helyet kap.

A projekt során jelentősen megváltozik a vasútállomás környéke, hiszen új kanyarodósávokat kap a Semmelweis–Nádasdy utcák kereszteződése, valamint összekapcsolják a Vasút és a Szent Márton utcát. Az Éhen Gyula téren pedig gyalogos és kerékpáros közterületet alakítanak ki – emlékeztetett a Magyar Építők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában