Ilyen volt az ELTE SEK nyílt napja

2020.01.23. 07:00

Több százan érkeztek a szombathelyi egyetem nyílt napjára – Nagy Feró volt a meghívott sztárvendég

Megtelt a díszterem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjában rendezett nyílt napon tegnap délután, legalább háromszáz középiskolás diák volt kíváncsi a tájékoztatókra.

Merklin Tímea

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A pedagógusi szakma lényege, hogy előrenézzünk, milyen lesz az oktatás tíz év múlva – erről beszélt dr. Németh István rektorhelyettes a fiataloknak, leszögezve, hogy egy dolog biztos: amivel két lábon állni lehet a munkaerőpiacon, az a tudás. Amint mondta, nem feltétlenül kell papírral lezárni a tanulmányokat, de akkor duplán kell bizonyítani. Ne a diplomát akarják megszerezni, mert az csak egy lehetséges végkifejlet, hanem tudják, mit akarnak, és ahhoz szerezzék meg a szükséges tudást – javasolta a rektorhelyettes.

Felvázolta, hogy az egyetem és a tanulás olyan szabadságot ad, amellyel meg lehet szabadulni a születés adta determinációktól, a körülményektől. A jól alkalmazható tudás számít, ezáltal a jövő társadalmának alakítói lehetnek, ennek révén tudják megteremteni az anyagi biztonságukat is.

Új szakok is indulnak

Felvételi szabályok 2020, aktualitások címmel Németh Péter, a SEK Tanulmányi Hivatal vezetője tartott előadást. Kulcsfontosságú gondolat volt, hogy csak emelt szintű érettségivel lehet bekerülni alap- és osztatlan képzésekre; hogy a jelentkezési felületeken négy helyen érhetők el a szombathelyi képzések: az ELTE BDPK, az IK, a PPK és a TÁTK alatt. A tavalyihoz képest új szakok a némettanár, a pszichológia, a turizmus-vendéglátás, a pénzügy és számvitel, ezek 2020 szeptemberében indulnak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelentkezési határidő február 15-e.

A nyílt napon a Vizuális Művészeti Tanszék Prgogramjába bevonták az érdeklődő hallgatókat
Fotó: VN/Vizuális Művèszeti Tanszèk

Márkus Attila, a Diákhitel Központ munkatársa a felsőoktatás anyagi kérdéseiről beszélt. Ezután a diákok szakmai programokon vehettek részt, az aulában a karok standokat állítottak, hogy kérdésekre válaszolva, beszélgetések útján hozhassák közvetlen közelbe a szombathelyi képzéseket. A kavalkádban megszólítottunk néhány diákot, hogy miért jönnének Szombathelyre tanulni. Sábler Péter, a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium végzős diákja az édesanyjával, a testvérével és egy már itt tanuló barátjával érkezett.

Az elsős Horváth Máté tervezte a képeket
Fotó: VN/Vizuális Művèszeti Tanszèk

Azért vonzza a tanári pálya, mert a gimnáziumban erős „mintákat” kapott: Aporfi László tanár úr a példaképe, és Szabóné Budai Tünde tanárnő is ebbe az irányba terelte. Történelem–német szakra jelentkezik az ELTE szombathelyi campusára. Itt, az aulában tudott beszélgetni dr. Takács Dórával, a német tanszék vezetőjével és dr. Lubica Cierna történelem-tanárnővel, aki felvázolta számára a lehetőségeket, miként lehet általános vagy középiskolai tanár, Sábler Péter célja az utóbbi.

A diákok a csoporttársakkal és az érdeklődőkkel együtt festették ki a képeket
Fotó: VN/Vizuális Művèszeti Tanszèk

 

Több a nyílt napra látogató középiskolással is beszélgettünk

Szénási Mariann Mosonmagyaróvárról jött, elsősorban a szombathelyi egyetemet jelöli meg, magyar–angol szakra jelentkezik, hiszen ez a két tantárgy az erőssége. Úgy érzi, jól át tudná adni a tudását a diákoknak. Szempont, hogy Szombathely nincs messze tőlük, és a kollégium is olcsóbb, mint a nagyobb városokban. A szintén mosonmagyaróvári Kánai Csenge Anna angol- és történelemtanárként képzeli el jövőjét. Kedvenc tantárgya a történelem, mindenképpen azzal szeretne foglalkozni. Úgy hallotta, Szombathelyen erős a tanárképzés, ezért fogja első helyen megjelölni a helyi egyetemet.

Sábler Dániel gimnazista, Lang Márk egyetemista, Sábler Péter felvételire készül – és az édesanya, Sábler Péterné
Fotó: Cseh Gábor

Az Ajkáról érkezett Németh Szonja szereti Szombathelyt, az itteni kereskedelem és marketing vagy sportszervező szakra készül. Előbbitől jó fizetést vár, utóbbi a sportolói múltja miatt fontos. A szintén ajkai Remport Alexa pszichológia vagy közösségszervezés szakra jelentkezik majd. A pszichológiában az érdekli leginkább, hogy miért viselkedik úgy az ember, ahogy. A közösségszervezést a magas pszichológia-ponthatár miatt, B tervként választotta.

Az aulában képviseltette magát a tanulmányi hivatal, a hallgatói önkormányzat is, és a szállásként kínálkozó kollégiumok is itt várták a kérdezőket. Gaspari Gábortól, a II. János Pál Katolikus Szakkollégium igazgatójától megtudtuk: a szakkollégium az ELTE szerződött partnere, egy olyan tehetséggondozó műhely, ahova kétlépcsős felvételivel lehet bekerülni.

Nagy Ferót dr. Németh István kérdezte
Fotó: Cseh Gábor

Az ELTE SEK sztárvendége volt Nagy Feró

A rektorhelyettes az egymást követő generációk problematikáját úgy ragadta meg, hogy valamennyi ki akar törni az előző korlátaiból, hogy új világot teremtsen. A fiatalokhoz szólva azt fogalmazta meg, hogy „döntsetek meg minket, vegyétek át a hatalmat, és csináljatok számotokra élhető világot”. Nagy Ferótól azt kérdezte, milyen volt az ő generációjának lázadása „élőben”. A rockzenész arról beszélt, hogy nem vették nagyon komolyan. Nem úgy kelt fel reggelente, hogy ma valami olyat kellene mondani, ami megrengeti a társadalmat. Csak írta a dalait, megfogalmazta a közérzeteit, hogy miért nem érzi jól magát. Azt az üzenetet tolmácsolta a mai fiatal nemzedéknek, hogy tudni kell, mi a cél, ha meg akarjuk változtatni a világot.

– Nektek is verekedni kell, mert különben nem lesz új világ, de nem a verekedésért magáért, hanem kell, hogy értelme legyen a harcnak – mondta. – Egy olyan világ formálódik, ahol a tudás számít, és fontos, hogy az ember minél tájékozottabb legyen, minél jobban megismerje a világot. És az is igaz: minél okosabb az ember, annál inkább rájön, milyen keveset tud.

Végül egy értékes laptopot sorsoltak ki Nagy Feróval a nyílt nap résztvevői között: Kristóf Johanna nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában