Miben és kiben bízzunk?

2020.02.25. 14:00

Elkezdődött az UNESCO 2020. évi nemzetközi egyeteme Kőszegen

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) ad otthont az UNESCO MOST program Nemzetközi Téli Egyetemének. A négynapos rendezvény megnyitója tegnap volt az Európa-házban.

Tóth Kata

Básthy Béla, Dimitar Nikolovski, Magasházi Anikó és Miszlivetz Ferenc a megnyitón

Fotó: Ohr Tibor

A téli iskola immár másodszor az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Társadalmi Átalakulás Menedzsment programjának támogatásával valósul meg, melynek központi tevékenysége a környezeti változások és az azokhoz köthető társadalmi folyamatok vizsgálata és elemzése. Miben és kiben bízhatunk? Az eszmék fenntarthatósága és a kontinenseken átívelő értékek újraértékelése – ez szerepel a 2020. évi téli egyetem címében.

Básthy Béla, Dimitar Nikolovski, Magasházi Anikó és Miszlivetz Ferenc a megnyitón
Fotó: Ohr Tibor

A bizalom, a tágabb értelemben vett megbízhatóság kérdéskörét tárgyalják majd az előadások, beszélgetések abból a koncepcióból kiindulva, hogy a gyors változások, valamint a polgárok körében kialakult hiedelmek és normák közötti feszültség megingatja a kölcsönös és intézményi bizalmat. Összesen 25 országból érkeznek hallgatók és előadók a kurzusra, amelynek tegnap esti megnyitóján Básthy Béla, Kőszeg polgármestere üdvözölte a vendégeket, majd bemutatkoztak az intézet kutatói, végül Miszlivetz Ferenc főigazgató köszöntötte a vendégeket. A nemzetközi hallgatóságnak úgy fogalmazott: „Feszült, bizonytalan időszak a mostani.

 

Befektetésük, hogy eljöttek a téli egyetemre, gesztus, amivel azt is kinyilvánítják, hogy bízni akarnak a jövőben.” Ma 10 órakor terítéken az elméleti és globális perspektívák: Kerekes Sándor, az FTI-iASK vezető kutatója vitaindítója után Mladen Andrlic horvát nagykövet, Miszlivetz Ferenc és Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság főtitkára részvételével zajlik diskurzus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában