Aggasztó esetek

2020.02.04. 20:36

Forró gázolaj, megszoruló ékszíj, zárlat: Nem csak Sorokpolányban kapott lángra busz Vasban

Kigyulladt egy munkásokat szállító autóbusz hétfőn este kilenc óra tájban Sorokpolányban, a Fő utca 85. szám előtt. A mintegy harminc utasnak sikerült épségben leszállnia a járműről, a busz azonban teljesen kiégett.

Tersztyászky Krisztina

Fotó: HI

Az eset annál is aggasztóbb, hiszen még tíz napja sincs, hogy egyik olvasónk hasonló esetről számolt be. Akkor Sitkénél kezdett el füstölni a munkásjárat. Az a busz nem égett ki teljesen, de a dolgozóknak a szabad ég alatt kellett fagyoskodniuk, amíg megjött a mentesítő jármű.

A hétfői esetben a Vasi Pe­gazus Bt. járműve járt pórul. A cég képviselője elmondta, hogy a szóban forgó jármű egy Setra típusú, 2008-as gyártású autóbusz volt, amit a cég 2017-ben vásárolt meg. A papírjai rendben voltak, októberben esett át műszaki vizsgán. Az oltást a szombathelyi tűzoltóság végezte, ahol megtudtuk, hogy a gépjárműtüzeket alapvetően három probléma okozhatja. Vagy az üzemanyag-ellátó rendszer hibásodik meg és a forró gázolaj rácsöppen valamelyik felforrósodott alkatrészre, vagy a kidörzsölődött szigetelés okoz elektromos zárlatot. De egy megszoruló alkatrész, ékszíj is lángra lobbanhat, ráadásul ezek mindegyike megtörténhet menet közben. Ilyenkor, ha még a motortérben sikerül poroltóval megfékezni a lángokat, nem terjed tovább a tűz. Sajnos viszont a buszokban olyan sok a jól éghető műanyag, hogy akár 15 perc alatt leég az egész utastér.

Az autóbuszok belsejében sok a műanyag, amely könnyen lángra kaphat. Sorokpolányban a teljes busz kiégett
Fotó: HI

Mező Gáborné, Sorokpolány polgármestere megerősítette, hogy egy helyi fiatalember vette észre a lángokat, elékanyarodva megállította a buszt. A hatalmas lánggal égő jármű kárt tett a közeli épületek kerítésében, leolvadtak a redőnyök és egy ablaküveg is megrepedezett. A helyszínen kedden délután még félpályás útlezárás volt érvényben, a busz alkatrészei ugyanis az aszfaltba égtek, úgyhogy ezt a szakaszt fel kell marnia és újraaszfaltoznia a közútkezelőnek. Pongrácz István, a Vas megyei Kormányhivatal Közlekedési és Útügyi Osztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a jogszabályi előírásnak megfelelően az autóbuszos szállítást végző vállalkozók évente vizsgáztatják a járműveiket.

Kötelező a por­oltó elhelyezése a buszokon, a közlekedési hatóság telephelyi ellenőrzéseket is végez szúrópróbaszerűen. Sajnos a megbontás nélkül, műszeresen végzett műszaki vizsga nem garantálja, hogy egy elrejtett vezeték vagy alkatrész tűzveszélyes állapotba ne kerüljön. Az üzembentartó vagy a gépkocsivezető felelőssége, hogy tisztán tartja a motorteret és figyelemmel kíséri az állapotát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában