Nemzeti Összetartozás Emlékhely létesül

2020.02.07. 09:00

Közadakozást kezdeményeznek, a Polgárok a Városért Egyesület gyűjt

Hét egyesület fogott össze, hogy a vasi megyeszékhelyen is létesüljön Nemzeti Összetartozás Emlékhely idén, amikor a trianoni békediktátum aláírásának százéves évfordulójára emlékezik a világ magyarsága. Az évforduló 2020. június 4-én lesz.

Merklin Tímea

Dr. Melega Miklós azonnal az ügy mellé állt. Az emlékbizottság adakozásra kéri a szombathelyi polgárokat

Fotó: Unger Tamás

Az emlékhely kialakítása céljából a Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Polgárok a Városért Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, a Rákóczi Szövetség Vas Megyei Szervezete, a Szülőföld Egyesület, valamint a Vas Megyéért Egyesület megalakította a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottságát, amelynek feladata a helyszín kiválasztása, a tervek elkészíttetése, az engedélyek beszerzése, és a szükséges anyagi fedezet összegyűjtése. A törekvés támogatására kérik a város civilszervezeteit és polgárságát.

Dr. Melega Miklós volt az a képviselő, aki a szombathelyi közgyűlésen felszólalt az ügy érdekében. Lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a trianoni békediktátum, amit rákényszerítettek a vesztes országra, hatalmas területi és népességvesztést jelentett, lelki törést is okozott a nemzetnek. Vas vármegyére különösen igaz, hiszen az ország belső vármegyéit nem érte ilyen közvetlen veszteség, mint Vast, amely területének negyven, lakosságának negyvenkét százalékát veszítette el. – A megye komoly érintettsége okán úgy gondolom, hogy erkölcsi kötelességünk a századik évfordulón emléket állítani a jelen és a jövő polgárai számára, hogy mi történt itt 1920-ban, hogy soha ne felejtsük el: az elveszett területek szerves részei az egykori Vas vármegyének, a megyetörténet fontos eseményei történtek ott.

Dr. Melega Miklós azonnal az ügy mellé állt. Az emlékbizottság adakozásra kéri a szombathelyi polgárokat
Fotó: Unger Tamás

Felkiáltójelként kell, hogy mutasson az emlékmű – fogalmazott dr. Melega Miklós. A kezdeményezést támogató egyesületek egyetértenek abban, hogy az emlékmű semmiképpen ne legyen pesszimista, önsajnáló, „terméketlenül búsongó”. Olyan alkotást szeretnének, amely jövőbe mutató, a nemzet élni akarását tanúsítja; az életerőt hangsúlyozza, amivel ezt az igazságtalan csonkítást, a tragédiát túl tudtuk élni; a drámaiság mellett az élni tudást, az összetartozást szimbolizálja.

– Nem Trianon-emlékműnek fogjuk hívni, mert az nem méltó – fűzte hozzá Melega Miklós. – Ez a nemzeti összetartozás emlékműve lesz, ezt a szellemiséget szeretnénk kifejezni, egy pozitív tartalmat. A Polgárok a Városért Egyesület lesz a gyűjtés lebonyolítója. Aki úgy érzi, hogy ez az ügy fontos, már egy-két ezer forinttal is kifejezheti.

Dr. Balázsy Péter, a Vas Megyéért Egyesület elnöke megerősítette ezt: – A hat civil szervezettel közösen azt gondoljuk, hogy összefogunk, gyűjtést indítunk a Polgárok a Városért Egyesület által nyitandó alszámlára. Azért csatlakozunk a kezdeményezéshez, mert úgy véljük, hogy végre pótolunk egy hiányosságot. Ez egy közös nemzeti minimum, ami az egész társadalmat megérinti.

Majthényi László megyei elnök előzetesen egyeztetett az emlékhely létesítéséről Szombathely polgármesterével, eljuttatta a városi önkormányzathoz Blaskó János szobrászművész terveit. A megyei közgyűlés még nem tárgyalt az egyesületi kezdeményezés támogatásáról, ezért személyes álláspontját osztotta meg lapunkkal, kifejezve: neki fontos lenne, hogy a megyeszékhelyen is legyen emlékhelye a nemzeti összetartozásnak, miután már sok kistelepülésen létesültek ilyen emlékművek. Úgy véli, a megyei közgyűlés is szívesen odaáll az ügy mellé, ha a gyűjtés elindul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában