2020.02.05. 07:00
Kulináris élmények Szentgotthárdon – A vasi-zalai paraszti konyha receptjeiből
Nem mindennapi író-olvasó találkozóra és egyben kulináris élményszerzésre invitálta a minap a szentgotthárdi könyvtár a gasztronómia iránt érdeklődő olvasóit. Prikryl József Venesz-díjas mesterszakáccsal találkoztak az érdeklődők.
Prikryl József Venesz-díjas mesterszakács hangulatos könyvbemutatót tartott a könyvtárban
Fotós: VN
A szakember mindig is figyelemmel kísérte hazánk történelmi gasztrokultúráját, receptkönyveiben maradandó emléket állít a paraszti élet mindennapjainak, ünnepeinek, szokásainak, ételeinek.
Prikryl József mesterszakács Ábrahám Gézáné Vasi, zalai parasztételek című munkáját „felfrissítve” bővítette kötetében a népi recepttárat. A beszélgetés során szóba került, hogy bizony készítettek már dödöllét lilakrumpliból is. Sőt, arra is fény derült, hogy mit és mennyit jelentett nagyanyáink receptjeiben az „egy marék” vagy a „fél bögre” mértéke. A kötetben szerepelnek határon túlról származó, Mura-vidéki ételreceptek is. Olyanok, amelyekhez a hozzávalók megteremnek a mezőn, a konyhakertekben, és gyűjthetőek az erdőben. Tudvalevő, a szlovén Rába-vidék erdői gazdagok gombában.

Fotó: VN
Prikryl József eleink főzési kultúrájáról szólva elárulta: akkoriban is fontos szempont volt a gyors elkészíthetőség. Felidézte, hogy nemcsak véres és májas hurka létezik, hanem van például hajdinás is. A mesterszakács könyvbemutatóját werkfilmmel, népzenei aláfestéssel is színesítette. A jelenlevők megismerhették A dödölle című könyvét is. És hogy a szlovén Rába-vidéken egykoron oly nagy területen termesztett gabona, a hajdina nem csak köretnek és töltelékanyagnak kiváló, arról meggyőződhettek a rendezvényen résztvevők is. Steffel Csaba, a felsőszölnöki Szlovén Mintagazdaság szakácsa az ízletes kóstoló falatkák mellett hajdinasalátával kínálta a megjelenteket.