A bátrak ünnepe lesz?

2020.03.09. 20:41

A legtöbb vasi városban igen, négyben nem tartják meg a március 15-ei ünnepséget

Szombathelyen, Vasváron és Csepregen elővigyázatosságból, Őriszentpéteren az influenza miatt marad el a március 15-ei ünnepség, van, ahol megtartják, máshol pedig még kérdés, hogy mi lesz.

Vas Népe

Szombathelyen már biztosan nem lesz ünnepség március idusán

Fotó: Unger Tamás

A koronavírus magyarországi megjelenése hatással van a megyei rendezvényekre is. Van, ahol megtartják a március 15-ei műsort, máshol elmarad, vagy felvételről közvetítik. Körképben gyűjtöttük össze, melyik városban hogyan döntöttek.

Szombathely

Mint arról már beszámoltunk, Szombathelyen dr. Nemény András polgármester március 7-én videóüzenetben értesítette a város lakosságát, hogy miután a koronavírus megelőzésére létrehozott operatív törzs azt a javaslatot tette a kormánynak, hogy a központi március 15-ei rendezvényt mondja le, ezért úgy döntöttek biztonsági okokból a szombathelyi rendezvényt sem tartják meg. Így a korábban bejelentett forgalomkorlátozásokra sem kell készülni.

A döntés érinti a X. Szombathelyi Sajtófotó-kiállítás és Pályázat megnyitóját, illetve eredményhirdetését is, amelyet egyelőre határozatlan időre, későbbre halasztottak. Azért azonban, hogy mégis méltó módon tudjanak megemlékezni az 1848-as forradalom és szabadságharcról, a műsor rövidített változatát a Szombathelyi Televízió fogja leadni március 15-én, valamint a felvétel elérhető lesz a város és a Tv Facebook-oldalán is.

A Vas Megyei Önkormányzat idei, március 15-ei ünnepsége is Szombathelyre, a megyeháza dísztermébe lett tervezve, arról azonban, hogy meg lesz-e tartva az ünnepség hivatalosan csak ma reggel tájékoztatnak majd. A Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Majthényi László kérdésünkre elmondta, nagy valószínűséggel ez a rendezvény is elmarad.

Szombathelyen már biztosan nem lesz ünnepség március idusán
Fotó: Unger Tamás

Celldömölk

Celldömölkön nem tervezik, hogy lefújják a forradalmi megemlékezést, ami szabad téren lesz, pénteken 15 órakor, a kolostor falán elhelyezett emléktábláknál.

Jánosháza

Március 13-án, pénteken emlékeznek 1848 hőseire: nem mondták le az ünnepséget. Nem volt olaszországi vendég és a helyiek közül sem járt senki a koronavírussal érintett európai gócpontban – mondta el Kiss András polgármester. A Batthyány-iskola diákjai és tanárai adnak műsort a művelődési házban, az ünnepség szónoka Csik Józsefné, az iskola igazgatója lesz, és ekkor adják át a Jánosháza Városért kitüntetéseket.

Szentgotthárd

Vasárnap délután tartják a megemlékezést Szentgotthárdon, 13.45-kor a Club 3 Étteremnél lesz a gyülekező, 14 órakor megkoszorúzzák a Kossuth-domborművet, majd 15 órakor a színházban ünnepi műsor kezdődik a felső tagozatos iskolások közreműködésével. A szervezés folyamatban van, nem tervezik a program törlését.

Répcelak

Szabó József polgármester arról tájékoztatott, hogy hétfőn összeült a répcelaki városvezetés és úgy döntött, hogy a tervezett megemlékezést megtartják, ami vasárnap 16.30-kor koszorúzással kezdődik a huszár emlékműnél, majd az iskolások műsorával folytatódik a művelődési házban. A polgármester hozzátette, hogy ha az országos helyzet azt kívánja, még az utolsó pillanatban is lefújhatják a programot. A településen egyelőre az influenzás megbetegedések okoznak problémát, van olyan iskolai osztály, ahol a 27 gyerek közül mindössze hét egészséges.

Bük

Bükön vasárnap lesz a megemlékezés. Nem mondták le, megtartják az emlékezést, jó idő esetén a templomparkban, a szabadtéri programnak kedvezőtlen időjárás esetén pedig a városháza aulájában 10 órától. A nagycsoportos ovisok adnak majd műsort, az emlékező beszédet Rédecsiné Gacs Gyöngyi, a Dr. Horváth Tibor Szociális Központ intézményvezetője mondja.

Sárvár

A március 14-én 10 órára tervezett városi ünnepi megemlékezést megtartják. Az önkormányzat és a Nádasdy Kulturális Központ által szervezett megemlékezés a várban műsorral kezdődik, majd koszorúzással folytatódik – tudtuk meg.

Kőszeg

Egyelőre Kőszegen sem született döntés arról, hogy elmaradnának a rendezvények. Ha változás várható a programokban, azt időben jelzik, tájékoztatott az önkormányzat. Mint írták, folyamatosan figyelik az egészségügyi helyzet alakulását, és annak függvényében döntenek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 172. évfordulója alkalmából tervezett hétvégi programok sorsáról a szervezők.

Vép

A Hatos iskola diákjai léptek volna fel Vépen a mezőgazdasági középiskolában március 15-dike alkalmából – a műsort, mivel oda az ország minden részéből érkeznek tanulók, ezúttal nem tartják meg. A hétfői álláspont szerint azonban a vasárnapi városi ünnepség programjában nem lesz változás. Kovács Péter polgármester hangsúlyozta: hét közben mérlegelik még, hogy le kell-e mondani az eseményt.

Őriszentpéter

Az Őrség központjában egészségügyi okokból, de nem koronavírus miatt marad el a pénteken délutánra a Szikszay Edit Művelődési Házban a forradalom és szabadságharc tiszteletére tervezett műsor, amelyben közreműködtek volna általános iskolás diákok. A szereplők nagy többsége azonban megbetegedett: influenzások. Ezért a szervezőkkel úgy döntöttek, hogy az idén nem tartják meg a rendezvényt – mondta el érdeklődésünkre Őr Zoltán, a város polgármestere. Kiemelte: a tiszteletadáshoz ragaszkodnak, így a koszorúzás nem marad el.

Vasvár

Ugyancsak a koszorúzást tartják meg Vasváron, az vasárnap 19 órakor kezdődik a főtéren. Tóth Balázs polgármester elmondta: lemondták az ünnepséget és a felvonulást, amely este szokott lenni.

Körmend

Egyelőre Körmenden sem szeretnék elhalasztani az ünnepséget, viszont abban az esetben elgondolkodnak rajta, ha az operatív törzs nem ajánlásként fogalmazza meg ezt, hanem kötelező jellegűvé válik. A város vezetésétől megtudtuk: a héten még mindenképpen visszatérnek rá, ha az események úgy alakulnak, ami ezt indokolttá teszi.

Csepreg

Csepregen viszont már úgy látják, mindez indokolt, amint azt közleményükben írják, a jelen helyzet összes körülményét figyelembe véve a város vezetése is arra a felismerésre jutott, hogy a közös városi rendezvény elmaradása a felelősségteljes döntés, mellyel a képviselő-testület valamennyi tagja egyetért. Arra kérnek mindenkit, hogy a nagyobb közösségi rendezvény helyett otthonában, szűkebb körben emlékezzen meg a jeles napról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában