A gondozók sem dőlhetnek ki

2020.03.12. 17:30

A szociális szférában fokozottan figyelnek az ellátottak és a dolgozók egészségvédelmére

A koronavírus fertőzés elleni védekezés miatt látogatási tilalom van a hazai időseket bentlakásos módon gondozó intézményekben. Kimenni elvileg szabad, de vannak, akik önvédelemből mégsem hagyják el az otthont. Fokozottan ügyelnek a dolgozók egészségvédelmére is.

Merklin Tímea

Látogatási tilalom, intézményekben, Koronavírus, 20200311, ut, CSepreg, Fodor Katalin Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A csepregi Területi Gondozási Központ vezetője, Zétényi Irén elmondta, hogy az integrált intézmény egyik része bentlakásos, a nappali ellátást pedig 29 ember veszi igénybe, de ezekben a napokban kevesebben járnak be ebédért, szerdán csak nyolcan jöttek. Amennyire a körülményeik megengedik, megoldották a bejárók és a bentlakók szétválasztását. A lakók kimehetnek, azt nem korlátozza országos intézkedés, de az idősek saját belátásuk alapján még sem mennek ki; 86 év az átlagéletkor, ők a legveszélyeztetettebbek.

Így lehet az egészségi állapotukat megóvni, hogy még véletlenül se befolyásolja külső tényező. Ameddig az Operatív Törzs nem dönt másként, a látogatási tilalom érvényben marad. Vannak házi segítségnyújtási formák is az idősgondozásban, amelynek során a gondozók legnagyobb elővigyázatossággal járnak el. Senki nem marad segítség nélkül, az érintkezéssel járó szolgáltatást végzők szükség esetén szájmaszkban, köpenyben, gumikesztyűben dolgoznak.

Zétényi Irén a csepregi Területi Gondozási Központ ajtóra is kitett aktuális szabályait mutatja
Fotók: Unger Tamás

A büki Dr. Horváth Tibor Szociális Központ vezetőjétől, Rédecsiné Gacs Gyöngyitől megtudtuk: a látogatási tilalmat mindenki megértette, a hozzátartozók is – jelenleg telefonon tartják a kapcsolatot -, szerencsére végstádiumos betegük nincs, aki miatt fel kellene oldani a tilalmat. Tőlük az idősek nem csak most, de egyébként sem járnak ki. Az egyéb szolgáltatásokat a bentlakásos gondozástól el tudták különíteni, ha szükséges, van védőöltözetük.

Az ápolónők náluk mindig is használtak szájmaszkot, kesztyűt és fertőtlenítőszereket, fertőtlenítős tisztítószereket a gondozásban, az életmódjukon nem változtatott a járványveszély, olyannyira hozzátartozik mindennapi és a személyes higiénéhez szorosan az alapvető fertőtlenítés és a gyakori szellőztetés. A fenntartó önkormányzattal napi kapcsolatban vannak, megosztják a kapott információkat, emellett a vezetőnő önállóan is tájékozódik a hírekből, a népegészségügyi oldalon közzétett tájékoztatókból, figyelik a gyakorlati tanácsokat a teendőkről.

Kondics Mónika liftet takarít a csepregi Területi Gondozási Központban

A vasegerszegi Szent Miklós Idősek Otthonában Gergye Márton ügyvezető arról számolt be, hogy az influenza miatt van protokoll arra, hogy miként kezeljék a járványveszélyt. Mindig van kitéve fertőtlenítőszer a kézmosáshoz, és ilyenkor gyakrabban fertőtlenítik a kilincseket, korlátokat, kapaszkodókat is, fertőtlenítőszeres a felmosás. Az intézményből a jelenleg itt lakó 54 emberből csak ketten-hárman járnak ki sétálni, szokásosan – most is -, de boltba, postára nem mennek. A látogatási tilalom sokaknak rosszul esik, szomorúak, hogy nem tudják fogadni a rokonokat. Az átlagéletkor 84,5 év, a telefonos kapcsolattartás számukra nem könnyű, mert a nagyot hallanak, és nehezen tudják a telefont kezelni. Csomagot lehet számukra beadni: a bejáratnál a gondozók átveszik a hozzátartozótól, és kézbesítik.

Dóra Jenőné ellátott kezet mos a csepregi Területi Gondozási Központban
Fotó: Unger Tamás

A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központnak három ellátási helye van: a Túróczy Ház, ahol idősek laknak, a Középhegyi úti intézmény, ahol idősek és középsúlyos értelmi fogyatékosok élnek, valamint a Sopron megyei Ágfalvi Pszichiátriai Betegek otthona. Gregersen-Labossa György, a központ vezetője elmondta, hogy a látogatási tilalom alól csak intézményvezető tehet kivételt haldokló esetén. Látogatókat nem fogadnak, de kimehetnek azok, akik erre alkalmas állapotban vannak. Karantén még nincs, tehát az otthonok nincsenek bezárva, mert nem tenne jót a lakók lelkének, ha feleslegesen ezzel terhelnék őket. A központ mindenben követi az Operatív Törzs iránymutatásait. Nem csak a koronavírus, hanem egyéb járványveszély esetére is van kidolgozott rendszerük, hova kerüljenek ki fertőtlenítő szerek, a dolgozók egyszer használatos szájmaszkot kapnak a munkavégzés helyén. Ezen kívül most rendeltek egy cégtől további mosható, kifőzhető szájmaszkokat, hogy ellássák a százötven dolgozójukat – nővérek, szakápolást végzők, mentálhigiénés szakemberek, konyhai és takarító személyzet – otthonra illetve a bejáráshoz is, mert nem lenne jó, ha kidőlnének, hiszen a betegeket el kell látni.

 

Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ három ellátási helyén fokozottan ügyelnek az ellátottak és a százötven dolgozó – nővérek, szakápolást végzők, mentálhigiénés szakemberek, konyhai és takarító személyzet – egészségének védelmére, ellátják őket minden sterilizáláshoz szükséges eszközzel, a munkavégzés helyén egyszer használatos szájmaszkkal. A központ a saját költségére most rendelt mosható, kifőzhető szájmaszkokat otthonra illetve a bejárásukhoz is, hogy ne betegedjenek meg, hiszen a gondozottjaikat el kell látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában