Olvasónk írta

2020.03.13. 11:32

Amikor egy utca neve megváltozik Felsőcsatáron

Aggódó olvasó keresett meg bennünket a napokban: megváltozik az utca neve, melyben laknak. Krancz Tibor nehezen mozog, és amiatt aggódik: ki fog segíteni az összes hivatalnál átjelenteni a változást?

Tersztyászky Krisztina

Krancz Tibor aggódik, mert a módosítást az összes hivatalnál jelezni kell

Fotó: Szendi Péter

A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint a 20. századi önkényuralmi rendszerre utaló közterület- elnevezések nem ajánlottak. A Vas Megyei Kormányhivatal már évekkel ezelőtt felszólította a felsőcsatári önkormányzatot, hogy változtassa meg a Néphadsereg utca nevét. Akkor úgy döntött a falu, hogy maradnak a régi elnevezésnél. Most azonban már utasításban kötelezték az önkormányzatot a változtatásra. Az önkormányzat lakossági fórumon is tárgyalta a témát. Szavazhattak is az utcában lakók, hogy mit választanának új utcanévnek. Szóba került Knézich Károly aradi vértanú neve, de az emberek inkább az egyszerűbb Pinka utca elnevezést választották.

Krancz Tibor aggódik, mert a módosítást az összes hivatalnál jelezni kell
Fotó: Szendi Péter

– Az utcában lakó tíz család minden segítséget megkap, hogy a lehető legkevesebb utánajárást okozza a névváltoztatás – tájékoztatott Konczér Katalin polgármester. – A jegyzőség automatikusan intézi a lakosoknak a lakcímkártyát, illetve minden érintett közszolgáltatót és hatóságot értesítettek, hogy a változást vezessék át a nyilvántartási rendszerükben. Már a lakossági fórumon felvetődött, hogy bizonyos szolgáltatások, így a bank, a biztosítás egyénenként más-más, így nem lehet őket központilag átvezetni.

Az önkormányzat minden háztartásba eljuttatja annak a határozatnak a kinyomtatott változatát, amelyet csatolni kell az átvezetési kérelemhez. Sőt, azt is felajánlották, hogy előre egyeztetett időpontban kisbusszal beviszik Szombathelyre azokat a lakosokat, akiknek a közlekedés problémát jelent. Krancz Tibor olvasónknak az az aggodalma sem tűnik megalapozottnak, miszerint bizonyos átvezetéseket csak személyesen lehet elintézni. Az általunk megkérdezett biztosítási szakember például arról tájékoztatott, hogy a lakcímváltozást az önkormányzati határozat bemutatása mellett meghatalmazott útján is be lehet jelenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában