Hosszabb lesz a téli álom

2020.03.24. 13:00

Nem menekültek az emberek tömegével az Őrségbe a járvány elől

Inkább a foglalások visszamondása vagy a pihenés elhalasztása jellemző. Aki mégis az Őrséget választotta ideiglenes lakhelyéül, az sem hagyja el a házat.

Budai Dávid

Szaniszló Imréék gyermekeikkel egyetértésben vonultak le ide. Nem hagyják el a házat

Fotó: Szendi Péter

A Balatonnal ellentétben nem menekültek az emberek tömegével az Őrségbe a járvány elől, akik pedig mégis úgy döntöttek, hogy leköltöznek nyaralóikba, leginkább azért tették, mert most otthonról dolgoznak, vagy mert bezártak a színházak és az iskolák. – Van olyan tanár, aki a digitális tanórák megtartásához most a falu wifi hálózatát veszi igénybe, többen viszont hazautaztak az itt töltött hétvége után. Pár napja jöttek túrázók is, de nem voltak sokan, ráadásul a helyiekkel sem találkoztak – mesélte Lugosi Arnold, Szalafő polgármestere.

Szaniszló Imréék gyermekeikkel egyetértésben vonultak le ide. Nem hagyják el a házat
Fotó: Szendi Péter

Miután a faluban nincs bolt és hétfőn az étterem is bezárt bizonytalan időre, az utcákon gyakorlatilag nincsen mozgás. Persze ez az itt élőknek egyáltalán nem furcsa, hiszen az Őrség novembertől márciusig amúgy is téli álmot alszik. A legtöbb vendégházban lemondták, vagy későbbre tették a foglalásokat, sok helyen pedig nem is fogadnak most vendéget. A polgármester hangsúlyozta, épp most kézbesítik azokat a tájékoztatókat, amelyek arra szólítják fel az embereket, hogy maradjanak otthon, ehhez pedig az önkormányzat minden segítséget meg is ad; így például, ha kell, elintézik a bevásárlást.

A múlt héten érkezett Szalafőre Szaniszló Imre és felesége, akik gyermekeikkel egyetértésben úgy döntöttek, hogy amíg tart a járvány, levonulnak ide. A fővárosi nyüzsgést és a három unoka napi látogatását nélkülözniük kell, de jól vannak, készleteik vannak bőven, kenyerüket maguk sütik.

Imre bácsi elmesélte, amióta itt vannak, nem is hagyták el apró, a Felsőszeren lévő házikójukat, most meg még a hideg is marasztalja őket, jobban esik ilyenkor a kályha mellett. A hidegben könnyebb megtartani a karantént Rimán Lászlóné szerint is, aki Őriszentpéteren üzemeltet vendégházat.

Most a zord időjárás okán kevesen vannak az utcákon, de nem csak erről van szó: – Nehéz év elé néznek idén a szállásadók, és különösen igaz lesz ez itt az Őrségben, ahol meglehetősen rövid a szezon, most azonban ez másodlagos szempont kell hogy legyen, az első az egészség. Hasonló véleményen van Őr Zoltán polgármester is. Az ő tapasztalata szerint sem árasztották el az környéket a turisták: – Szerencsére sokan megértették, hogy a maradj otthon felszólítás nehezen egyeztethető össze azzal, hogy az Őrségbe megyünk – fogalmazott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában