rendeletmódosítást sürgetnek

2020.03.23. 14:00

Megkérdeztük, hogyan vészelik át a nehéz napokat fogyatékkal élő embertársaink

Fogyatékkal élő embertársainknak még nehezebb a helyzetük az új koronavírus miatti óvintézkedések kapcsán. Megkérdeztük, hogyan vészelik át a nehéz napokat, milyen segítségre lenne szükségük.

Tersztyánszky Krisztina

Bősze György kutyájával, Potterrel. Most még inkább tilos idegenek számára a kutyus simogatása

Fotó: VN-archív

A vakok és gyengénlátók számára a kommunikációnak fontos része a tapintás, erről azonban most le kell mondaniuk. Nincs kézfogás, nincs ölelés, az új köszönés: dobok egy puszit, kapjátok el!

– Az egyesületi irodánkat március 16-ától bezártuk, az ügyintézést otthonról, számítógépen keresztül végzem – tette hozzá Bősze György egyesületi elnök komolyra fordítva a szót. – Tagjainknak általában a hozzátartozók oldják meg a bevásárlást, kevesebbet közlekedünk. Ha mégis elmegy valaki, felhívjuk a figyelmét, hogy hazatérés után a botot is fertőtlenítse, és a vakvezető kutyus szőrét is naponta át kell törölni fertőtlenítővel, mert az is vírushordozó lehet. A kutyáknak interneten rendeltünk tápot. Örülünk annak, hogy a színészek szabadidejükben felolvasnak, mert az interneten megrendelhető hangos könyvek mellett ezeket a felvételeket is tudjuk hallgatni.

Bősze György kutyájával, Potterrel. Most még inkább tilos idegenek számára a kutyus simogatása
Fotó: VN-archív

A szellemi fogyatékos fiatalok nappali foglalkoztatója is bezárt, ami nehéz helyzet elé állítja a családokat, hiszen a sérült emberek számára különösen fontos a rendszeresség, a folyamatos munka és a megszokott közösség.

– A családban élő fiatalok megértik a helyzetet, chaten vigasztalgatják egymást, filmet néznek, zenét hallgatnak. De türelmetlenek, nehezen élik meg, hogy a tavaszra tervezett programok és a zenekari próbák is elmaradnak – mondta Bakó Gusztávné Marika, a Napsugár Közhasznú Egyesület elnöke. – A tervezgetés éltet bennünket, készülünk a nyári programokra. Jó, hogy a Sugár/érintő színjátszókör már kiosztotta a szerepeket a következő darabra, azt tudják tanulni a fiataljaink.

A mozgássérültek, kerekesszékbe kényszerülők számára a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szö­vetsége (MEOSZ) megyei szervezete telefonon elérhető, igyekeznek most is kapcsolatot tartani a tagsággal.

– A veszélyhelyzetben fokozottan nehéz a mozgássérült és egyéb fogyatékossággal élő embernek a napi szükségleteiről gondoskodni – mondta Oláh Jánosné megyei elnök. – Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke a múlt héten a belügyminiszterhez fordult, kérve, hogy az operatív törzs az idősek mellett a mozgáskorlátozott és fogyatékos emberek számára is tegye lehetővé, hogy a lakóhelyük szerinti önkormányzatnál jelezhessék, ha az otthonukban maradtak segítség nélkül. Várjuk a kedvező választ – tette hozzá.

A TÁVSEGÍTSÉG MOST MÉG TÖBBET ÉR: NEM MARADNAK EGYEDÜL

A Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete is csatlakozott az országos Távszem programhoz. Jó hír, hogy ez a program a veszélyhelyzet idején is a nap 24 órájában működik. Az operátorok a nap bármely szakában fogadják azok hívását, akik regisztráltak az alkalmazásra. Ehhez még az egyesületi tagság sem követelmény.

Ezzel a szolgáltatással az otthonukban egyedül tartózkodó látássérültek sem maradnak segítség nélkül. A telefonjuk kameráját a megfelelő irányba fordítva az operátor leolvassa a villanyórájukat, vagy segít annak kiválasztásában is, melyik zacskós leves kerüljön sorra az ebédnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában