környezettudatos nevelés

2020.03.17. 19:13

Mindenki tehet a természet sokszínűségéért

Minden élethelyzetben van lehetőség, hogy tegyünk valamit a természet sokszínűségéért. Lakjunk akár egy panelház tizenegyedik emeletén, vagy egy többhektáros birtok közepén.

Gyöngyössy Péter

Kelemen Tibor és tanítványai madárodút helyeznek ki a Gothard-suli udvarán Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Akinek nem adatott meg, hogy a mindennapjait madárdalos, virágokkal és pillangókkal teli kertben töltse, és kénytelen beérni egy panelház 11. emeleti lakásával, az azt gondolhatja, hogy ő bizony nem tehet semmit a természetért. Márpedig egy balkonládában is sok dolog elfér. Egy pár négyzetméteres udvar vagy egy aprócska kert pedig már maga a lehetőségek tárháza.

A Gothard Jenő Általános Iskolában különös hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre. Az intézmény már régóta ökoiskola, de saját tanösvényen tanulhatják meg a környéken élő gyerekek, hogyan tudnak madárbarát kertet létrehozni. Kelemen Tibor, az iskolában működő Madarászsuli vezetője elmondta, hogy a téli madáretetéssel, a legkülönbözőbb odúk, madáritatók kihelyezésével segíthetjük, hogy minél több madár telepedjen meg a kertünkben. Ha az etetővel már odaszoktattuk a cinkéket, a zöldikéket, a meggyvágókat, a tengeliceket és a pintyeket, jó ha fészkelőhelyet is tudunk nekik nyújtani, hiszen ezt a rovarok szorgos fogyasztásával sokszorosan meghálálják nekünk.

Ha kicsit nagyobbacska a kert, megengedhetjük magunknak, hogy legyenek benne kevésbé zavart, kevésbé gondozott részek. A kerítés melletti cserjesövény, egy kis bozót valamelyik sarokban jelentősen növelheti a barátposzáták, a vörösbegyek és a rigók fészkelési esélyeit. Nem kell minden négyzetmétert steril gyepként rendszeresen simára gyalulni. De már annak is óriási hatása lehet, ha a fűnyírót kicsit magasabbra állítjuk és hagyunk 6-8 centiméter magas életteret. Így a nyírott gyepben is életben maradhat néhány élőlény, ami a talajon táplálkozó madaraknak létkérdés.

Ha fákat metszünk, sövényt nyírunk, gondoljunk a madarakra is. Kell nekik a búvóhely, a fészkelőhely, a táplálék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában