Ingázók: igazolással

2020.03.20. 20:14

Szigorúbb feltételek az osztrák-magyar határon

Az osztrák egészségügyi tárca rendelete értelmében Ausztria március 20-án, csütörtökön 0 órától április 7-ig a magyar és a szlovén határra is kiterjeszti az olasz, svájci és liechtensteini határon korábban bevezetett intézkedéseket.

Vas Népe

Az ingázás lehetősége továbbra is biztosított, de szigorúbb feltételekkel

Fotó: Unger Tamás

E szerint az Ausztriába utazóknak az érvényes személyi okmányaikon kívül rendelkezniük kell megfelelő idegen nyelvű orvosi igazolással az egészségügyi állapotukra vonatkozóan, és igazolniuk kell, hogy a mikrobiológiai tesztjük a SARS-Co V-2 vírusra vonatkozóan negatív. Ezzel kapcsolatban lényeges, hogy az igazolások nem lehetnek négy napnál régebbiek. (A konzuli szolgálat tájékoztatása szerint ez alól kivételt jelentenek azok az osztrák állampolgárok, illetve az Ausztriában állandó, vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezők, akik önként vállalják a 14 napos otthoni karantént, és erről nyilatkozatot írnak alá.) Ha ilyen dokumentummal nem rendelkeznek, megtagadják a belépésüket Ausztria területére.

A rendelet nem vonatkozik az áruforgalomra – leszámítva a kereskedelmi személyszállítást –, valamint az ingázókra. Vonatkozik azonban az orvosi vizsgálatokat végző személyzetre és a sofőrökre. A magyar ingázók a rendelkezés értelmében tehát továbbra is átléphetik a határt, közlekedhetnek ausztriai munkahelyükre.

Az ingázás lehetősége továbbra is biztosított, de szigorúbb feltételekkel
Fotó: Unger Tamás

A személyi okmányaikon túl célszerű maguknál tartani e-cardjukat és a munkaadójuk által kiállított egyedi igazolásukat (Arbeitgeberbestätigung für in Österreich beschäftigte ungarische Arbeitnehme).

A határon az Ausztriába való belépéskor testhőmérséklet-ellenőrzésre is kell számítani – ehhez érintésmentes hőmérőt használnak. Információnkat tegnap megerősítette Dallos Bertold, az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB Burgenland) projektvezetője. Azt javasolta, hogy aki eddig még nem tette meg, az kérjen igazolást munkáltatójától, és tartsa azt az autójában. Szervezetük folyamatosan nyomon követi az ingázókat érintő rendelkezéseket.

A napokban rengeteg érdeklődő telefonhívást kapnak, csütörtök óta él magyar nyelven is elérhető honlapjuk, a jobundcorona.at – itt hasznos munkajogi információkhoz jutnak a munkavállalók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában