Másodszor hívták véradásra a civileket

2020.04.23. 20:00

A vérellátóban mi is megnéztük, hogyan működik a véradás Szombathelyen a járványhelyzetben

Másodszor rendezett civil véradást a Miniszterelnökség közösen az Országos Vérellátó Szolgálattal és a Civil Információs Centrumokkal: összesen 22 helyszínen. Szerdán a vérellátóban mi is megnéztük, hogyan működik a véradás a járványhelyzetben.

Gyöngyössy Péter

Akik épp vért adnak: Bacsa Zoltán és Boros László

Fotó: Cseh Gábor

A Vas Megyei Civil Információs Centrumot működtető Hegypásztor Kör munkatársai 10 óra körül már 22 véradót regisztráltak, 13 óra tájban 38-nál tartanak. Tavaly egész nap voltak negyvenen. Már a bejáratnál nagybetűs plakát figyelmeztet, hogy a járvány miatt melyik az a négy alapeset, amikor meg se próbáljunk belépni az épületbe. Az első akadályt legyűrjük. Bent, fülig maszkban ismerős hegypásztorok fogadnak.

A vattagombóc a karhajlatban arról árulkodik, hogy ők már jó példát mutattak. Egy kicsit meglepődünk, amikor Meskó Krisztián egy pisztolynak látszó tárgyat szegez a homlokunknak. A hőmérés után irány a mosdó, fertőtlenítő kézmosás, részletes útmutató a falon.

Akik épp vért adnak: Bacsa Zoltán és Boros László
Fotó: Cseh Gábor

Túljutunk az első zsilipen. Ezután következik a donor – ezek mi volnánk – adatfelvétele. Kicsit ijesztő, amint a kék kesztyűs ujjak bezongorázzák az adatokat a klaviatúrán. A kezek nyakig fehér köpenyben, nyaktól zöld maszkban, szigorú szemüvegben, majd fényes homlokban folytatódnak. A helyzet komoly, igyekszünk is betartani az utasításokat. Mindent pakoljunk el a kezünkből, aztán újra fertőtlenítés, egy másik folyadékkal.

Kiderül, a sorrend nem mindegy. Aztán kapunk ásványvizet, nápolyiszeletet, ajándékutalványt, tollat. Naivan zsebre vágjuk a tollat. Feddő pillantások kíséretében kapunk egy másikat. Arra való, hogy kitöltsük és aláírjuk az adatlapot. A zsebből kivéve már nem lehet steril. A vizsgálaton megfelelünk, irány a véradószoba. Mellettünk a Hegypásztor Kör elnöke, már túlvan a dolgon, az ötperces pihenőjét tölti, mellette a Vega Csillagász Egyesület egyik tagja pumpálgat. Kifelé a civil centrum munkatársaitól kapunk még egy feliratozott extra tollat és egy emléklapot is, amit Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a véradóakció fővédnöke is a aláírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában