A lap nem maradt üres

2020.04.24. 20:09

Bejegyezték a hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe

Kevesen lehetettek jelen pénteken a Jurisics téren a szőlőhajtások bemutatásának és a Szőlő Jövésnek Könyvébe való bejegyzés ünnepén, de a rendkívüli helyzetben sem szakadt meg a 280 éves tradíció.

Tóth Kata

Az idén különleges körülmények között rajzolta be Németh János a hajtásokat a könyvbe Fotó: OT

Fotó: OHR Tibor

Pénteken hajnalban – ahogy szokás – a gazdák lemetszették a meghatározott szőlőhajtásokat a nevezetes kőszegi dűlőkben, „jövést”, hajtást hoztak be. A kőszegiek egyedülálló kincsének Jurisics téri ünnepségén most nem volt tömeg, de az UNESCO-védettségű hagyományban szereplő minden csoport képviseltette magát: a 11 órai harangszó után a kőszegi fúvósok egy tagja, Nyul Krisztián a Tábornokház erkélyén trombitálva fogadta a várból érkező, a könyvet hozó menetet. Utána Básthy Béla polgármester köszöntötte a megjelenteket – köztük Ágh Péter országgyűlési képviselőt – és üdvözletét küldte a testvérvárosoknak.

A polgármester kiemelte, szükség van arra, hogy április 24-én, Szent Györgykor – annak idején a hegybíró választásának napján – a Kálvária alól és a többi városi dűlőből behozzák a szőlőhajtásokat. Kezdetben ezek testesítették meg a város megélhetését. Megjegyezte: bár a borászat a fő bevételi forrást jelentette, mégsem egy hordó, hanem a szőlő jelenik meg a városháza előtt. Jézus egyik tanítását idézte, aki magát szőlőtőnek, követőit vesszőknek, az Atyát gazdának nevezi. És azt: ha a szőlővesszők a szőlőtövön maradnak, akkor van jövőjük. Kifejtette: jövőnk akkor lesz, ha tiszteljük és megtartjuk a világot fenntartó rendet, a természet és benne az ember harmóniáját.

 

Az idén különleges körülmények között rajzolta be Németh János a hajtásokat a könyvbe Fotó: OT

– A szőlő mindig a jövőbe vetett hitet mutatja, a hajtások az új élet kezdetét jelzik – fogalmazott Láng József, majd bemutatta a polgármesternek az idei évi hajtásokat. A Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke a 2019-es évjáratról elmondta: ugyan jó minőségű szőlő termett és ebből jó bor készült, de lényegesen kevesebb volt a mennyiség, mint 2018-ban. Majd a szőlészek-borászok nevében engedélyt kért a polgármestertől a szőlőhajtások bejegyzésére. A hagyományos fajták mellett az idén először a nemrég telepített önkormányzati szőlő furmint hajtását is bejegyezte Németh János. A festőművész-rajz­tanár harminc esztendeje rajzolja be a hajtásokat a könyvbe, a bejegyzés szabálya 1740 óta él.

 

Az ünnepségen a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes párosa – Nagy Evelin és B. Szabó Dominik – táncolt. Füzi Hanna verset mondott, utána Kamper Natália borkirálynő fogalmazta meg üdvözletét, majd a Kumánovich testvérek énekeltek. A hajtásokat Donatin Tamás református lelkész, Baranyay Csaba evangélikus lelkész és Harangozó Vilmos római katolikus esperes, plébános áldotta meg. Az élő közvetítést az iASK tette lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában