A hazafias érzület kerül előtérbe

2020.04.03. 17:30

Juhász Árpád gyűjtő egy trianoni kiállítást készít elő a hegyfalui múzeumban

Egy gyűjtemény mindig gyarapszik, most is kerülnek be új darabok Juhász Árpád képeslapjai közé, hazafias érzülettel most egy trianoni kiállítási anyagon dolgozik.

Merklin Tímea

Juhász Árpád gyűjtő Hegyfaluban

Fotó: Cseh Gábor

A gyűjtemény több mint kétszázezer levelezőlappal rendelkezik, a gyűjtő fél évszázados munkájának eredménye; 2001-ben azért hozta létre a Képeslap Múzeumot Hegyfalun, hogy közkinccsé tegye. Majd 2003-ban megalakult a Képeslap Múzeum Baráti Kör, amely feladatául tűzte ki, hogy elősegítse a múzeum fejlődését és az országban élő gyűjtőtársadalom számára fórumot adjon, közösségi életet generáljon érdeklődés alapján, korra, nemre, a gyűjtemények jellegére, nagyságára való tekintet nélkül. Távlati célja, hogy a világon kiadott lapokból egy-egy darab megtalálható legyen a kis vasi falu múzeumában. A gyűjtő tudja, hogy ez „hiú ábránd”, hiszen lehetetlen, de úgy érzi, törekedni kell rá. A múzeum a járványveszély idején nem látogatható, de bemutatunk néhány értékes lapot a gyűjteményből, megszólaltatva a gyűjtőt.

Juhász Árpád gyűjtő Hegyfaluban
Fotó: Cseh Gábor

– Amikor létrehoztam a múzeumot, arra gondoltam, hogy a település és a környéke anyagát gyűjtöm, aztán kiterjesztettem Vas, majd Győr-Moson-Sopron megyére, mivel Sopronban születtem, és bevettem Zalát is, mivel az édesanyám onnan származik. Így a nyugati régió lett a fő gyűjtési területem. Aztán elkezdtem a képeslapokkal „visszacsatolni” a trianoni területeket is a három megyéhez – meséli Juhász Árpád játékosan fogalmazva. – Régi és új képeslapjaim is vannak a határon túli magyarlakta területekről. De témám 1956 is, illetve a magyar történelem a honfoglalástól napjainkig.

A múzeumba került új képeslapjait mutatja. Köztük egy mai trianoni képeslap Fotó: Cseh Gábor

Az utóbbi időben a múzeum anyagába került lapok közül kiválasztottunk néhány érdekeset, köztük három szombathelyit. Az egyiken a Savaria szálló étterme látható; napjainkban sokakat foglalkoztat a kérdés, és sokszor szóba kerül, hogy mi lesz a sorsa. Egy másik lapon a Derkovits lakótelep egy része látható gyerekekkel, ez a képeslap nem gyakran fordul elő a gyűjtőknél. A harmadik lap nem Szombathelyt ábrázolja, de a különleges benne, hogy az MMIK kiadása: a meghívó szerepét töltötte be 1998-ban Németh Szilvia autodidakta képzőművész Útközben című kiállításához.

Derkovits lakótelep – ez is ritka képeslapnak számít
Fotó: Cseh Gábor

A múzeum több témakört is felölel, a Győr-Moson-Sopron megyei anyagban is van kuriózum: Rábaszentandrásról, ez a gyűjtő első 1945 előtti képeslapja volt. Jelenleg ez az egyik kiemelt területe, amelyen dolgozik. A Zala megyei anyaghoz is került egy számára érdekes lap, Keszthelyről. Nem túl régi, 1958-as kiadású, különlegességét viszont a már megszűnt KISZ Ifjúsági Béketalálkozó bal felső sarokban található emblémája adja. Valószínűleg ez sem lehet túl gyakori.

A Savaria Szálló étterme – képeslap
Fotó: Cseh Gábor

– A közelmúltban álltam neki a térképes képeslapok katalógusa összeállításának – tudjuk meg Juhász Árpádtól. – Elsődlegesen a Cartographia kiadó lapjait szeretném, de majd a régebbiek is sorra kerülnek. Ehhez is tartozik egy érdekes lap a Balatonról, Budapest is szerepel rajta, mert az összekötő útvonalat is jelölik.

Egyik újonnan bekerült mai lap Trianonnal foglalkozik, a gyűjtő ezt is büszkén mutatja, hiszen az idei évnek ez a fő központi kiállítási témája, és már eddig is egy nagyon jó anyagot sikerült összerakni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában