Elfogadták és elfoglalták

2020.04.07. 07:00

Már új fészkén kotlik a feketególya-pár Máriaújfalu határában

Sikeres volt az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak fészekmentő akciója. A régóta használt feketególya-fészek egy viharban megrongálódott. Egy vállalkozó alpin technikával új fészekalapot készített. A gólyapár elfogadta az új fészket.

Gyöngyössy Péter

Alpintechnikával készült az új fészek

Fotó: Mátai Mihály

Már költenek a fekete gólyák Máriaújfalu határában. Mint ahogy korábban beszámoltunk róla, egy vihar megrongálta a régóta használt, jól bevált fészket, ezért az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai úgy döntöttek, hogy megpróbálják megmenteni a fészkelőhelyet. Akkor nagyon kellett igyekezni, mert a gólyapár már visszaérkezett. A környéken többen látták őket.

Egy zalai, alpintechnikával dolgozó férfi szerencsére elvállalta a sürgős feladatot, így még időben elkészült az új fészekalap. Ugyanarra a fára került, mint ahol az eredeti volt, csak egy sokkal erősebb ágra.

Alpintechnikával készült az új fészek
Fotó: Mátai Mihály

Nagy öröm, hogy a jelek szerint a gólyák elfogadták az új fészket. Dr. Jandrasits László, az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelője kérdésünkre elmondta, hogy a gólyák lerakták a tojásokat, és már javában tart a kotlás.

A fokozottan védett fekete gólya Vas megyében ritka fészkelő. A fehér gólyával ellentétben nem tűri az ember közelségét. Háborítatlan erdőkben költ. Ezért természetvédelmi szempontból különösen fontos egy-egy jól bevált fészkelőhely megóvása. A fekete gólyák sokkal inkább kötődnek a vizes élőhelyekhez és az ott található táplálékállatokhoz. Megtudtuk azt is, hogy a most megmentett fészek feketególya-párja a közeli Rába árterére jár táplálkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában