Vigyük haza a székünket!

2020.04.10. 07:00

Ne dolgozz a kanapéról! – Ergonómiai tanácsok a home office-hoz

Míg az utóbbi években sokszor felvetődött, vajon miért nem él több cég a rugalmas munkaidő-szervezés lehetőségével, mostanra – a korábbiakhoz képest – tömegessé vált az otthonról történő munkavégzés. Alakítsunk ki ehhez ergonomikus munkakörnyezetet!

VN

Jobb, ha asztalnál dolgozunk, és kényelmes széken ülünk

Fotó: Shutterstock

Az LG szakemberei összegyűjtöttek néhány tippet, hogy egészségesebbé tehessük az otthoni munkanapokat. Először nézzük meg, hogy megfelelő pozícióban van-e a kijelzőnk. Ideális esetben külön monitorunk és billentyűzetünk van. Ha a monitorunk túl alacsony,

emeljük meg néhány könyvvel, úgy, hogy legyen legalább kartávolságra (43 centiméterre) a szemünktől, és úgy helyezzük el, hogy ne tükröződjön vissza róla a napfény. Ha laptopunk van, jobban járunk egy külön egérrel és billentyűzettel, mert a laptopot így megfelelő magasságban és távolságban tudjuk elhelyezni. Monitorból otthonra ajánlott egy 27 hüvelykes, ergonomikus talpú modell.

Jobb, ha asztalnál dolgozunk, és kényelmes széken ülünk
Fotó: Shutterstock

A legrosszabb megoldás az, ha a kanapén ölbe vett laptoppal dolgozunk. Használjunk inkább széket. Olyat, amelyen állítható a magasság, a háttámla dőlésszöge és a karfa pozíciója is. Megéri beruházni egy minőségi székbe. Üljünk úgy, hogy a combunk párhuzamos a padlóval, a talpunk pedig vízszintesen nyugszik vagy a padlón, vagy egy lábtámaszon.

Félóránként-óránként keljünk fel a gép elől, végezzünk tornagyakorlatokat, tornáztassuk meg a szemünket is, és igyunk folyadékot. Hosszan tartó home offi ce idejére kérjük kölcsön a munkahelyünkről a benti munkához használt monitort, billentyűzetet, egeret és széket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában