Megemlékezést terveznek jövő áprilisra

2020.04.05. 17:00

Száz évvel ezelőtt Vas megyében járt az utolsó magyar király

Egy év múlva, 2021. április 5-én lesz a százéves jubileuma IV. Károly utolsó magyar király húsvéti visszatérésének, melynek során több napig Vas megyében tartózkodott. Szentgotthárdon és Jennersdorfban megkezdték egy nagyszabású megemlékezés tervezését.

Tersztyánszky Krisztina

Az utolsó magyar király Mikes János szombathelyi megyés püspök társaságában

Fotó: VN-archív

IV. Károly utolsó magyar király, egyben Ausztria utolsó császára 1921-ben megpróbált a magyar trónra visszatérni. Pinkafőn keresztül érkezett a szombathelyi püspöki palotába, ahol tíz napig tartózkodott. Innen utazott Budapestre Horthy Miklóshoz, aki elutasította a hatalom átadását. 1921. április 5-én ezért különvonattal indult el Szombathelyről, majd rövid megállásokkal Kör­menden, Csákánydoroszlón és Szentgotthárdon az ak­kori utolsó magyar vasútállomásra, Gyanafalvára (most Jennersdorf) érkezett. Mikes János szombathelyi püspök is elkísérte útján.

Az utolsó magyar király Mikes János szombathelyi megyés püspök társaságában
Fotó: VN-archív

A királynak és kíséretének itt több órán át kellett várakoznia, amíg megérkezett Bécsből a beutazási engedély Ausztriába. A királyt az állomáson szívélyesen fogadták, cigányok zenéltek, felvonult a tűzoltók díszszakasza, a Raffel vendégfogadó magyaros káposztás pörköltet és túrós rétest vitt a királynak, mivel nem hagyhatta el az állomás területét. A beutazási engedély megérkezése után IV. Károly Svájcba utazott száműzetésbe.

Jövő áprilisban ezen a napon – Woki Zoltán lokálpatrióta és az őt támogató szentgotthárdi önkormányzat kezdeményezésére – a jennersdorfi Pulverturm (Lőportorony) hagyományőrző egyesület segítségével a jennersdorfi pályaudvaron egy német–magyar nyelvű emléktábla elhelyezését tervezik. A megemlékezés fő célja nem IV. Károly politikai szerepének értékelése, hanem magának az eseménynek a felidézése, hiszen ez volt az egyetlen alkalom, amikor egy osztrák császár, illetve magyar király személyesen járt ebben a térségben.

IV. Károly az őt ünneplő tömegtől körülvéve várakozik a gyanafalvai pályaudvaron. A király mellett balra felsorakozott a gyanafalvai tűzoltó díszszakasz, jobbra mellette Erdődy Tamás gróf, a király gyerekkori barátja
Fotó: VN-archív

A megemlékezés a száz évvel ezelőttiekhez hasonlóan zajlana az eredeti helyszínen, tűzoltó díszszakasz, cigányzene­kar és hagyomány­őrzők jelenlétében. A tervek között szerepel a király Szombathelyről Jennersdorfba utazásának megismétlése is egy korhű vonatszerelvénnyel. A tervek még pontosan nem körvonalazódtak, feltehetően Szentgotthárd városa is csatlakozna valamilyen formában a megemlékezéshez. Az esemény vasi vonatkozásainak feldolgozását a magyar kezdeményezők egy könyv formájában tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában