Ligeterdőkben, mocsár- és lápréteken

2020.04.03. 07:00

Teljes pompájában látható a kockásliliom

Töröktulipánnak is nevezik, régebben kotuliliomnak hívták. Latin neve a gyöngytyúkra utal. Állítólag Horvátország címerének alkotóit is ez a virág ihlette. Nálunk a kockásliliom védett faj, eszmei értéke 50 ezer forint. Az év vadvirága volt 2016-ban.

Gyöngyössy Péter

A mocsári kockásliliom Magyarországon védett faj, eszmei értéke 50 ezer forint

Fotó: Gyöngyössy Péter

A nagy tömegben nyíló kora tavaszi növények alaposan elkényeztetik a természet szerelmeseit. Kezdődik a hóvirággal, amely tömegesen nyílik a Rába megmaradt ártéri liget­erdőiben, de az Ablánc-patak völgyében is. Aztán jön a körmendi Dobogó-erdő tavaszi tőzikés virágpompája, a tízmilliós példányszámmal, majd a Csöde és Zalalövő között található bükkös a négyszázezer kaskasmandikóval. Mielőtt teljesen kizöldülne az erdő, az utolsó lombsátor nélküli heteket kihasználva bukkannak elő a „bókoló tulipán” virágai.

A mocsári kockásliliom valaha nagy tömegben élhetett az árterek, mocsarak, lápok környékén. A folyók szabályozása, a mocsarak, lápok lecsapolása, az ártéri erdők kiirtása miatt az elmúlt kétszáz évben élőhelyei összezsugorodtak. Vas megyében három jelentősebb élőhelyét tartjuk nyilván. A Csákánydoroszlótól északra, a Strém-patak völgyében található Büksi-rét vált zarándokhellyé. Ikervár határában, a Rába és a Csörnöc árterében néhány éve még gyönyörű példányokat lehetett fotózni. Ezenkívül Nyőgér határában találtak szép állományt.

A mocsári kockásliliom Magyarországon védett faj, eszmei értéke 50 ezer forint
Fotó: Gyöngyössy Péter

Az idén az enyhe időjárás miatt a kora tavasz már februárban elkezdődött, így az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság hagyományos kockásliliom-túrája is lezajlott március közepén, még a járvány előtt. Április közepén javában virágozni szokott, aki majd akkor keresi, már elkésett.

– A mocsári kockásliliom a nedves élőhelyek kora tavaszi hagymás növénye – tudjuk meg Tóth Mihálytól, az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelőjétől. – Ligeterdők, mocsárrétek, láprétek képezik a fő élőhelyet. Az egykori határközeli település, Magyarbüks határában található élőhelye valaha fás legelő lehetett, amelynek jelentős részét mézgás égerrel beerdősítették. Kisebb része maradt meg rétnek.

A kockásliliom mellett tavaszi tőzike, nyugati csillagvirág is él itt. Ősszel pedig kornis tárnics, az encián virágzik a réten. A nemzeti biodiverzitás monitorozó rendszer keretében háromévente mérik fel az állományt. Három évvel ezelőtt 17 ezer példányt számoltak meg. Nagy részét a 35 hektáros terület nehezebben járható, erdővel borított részén. Az idei számolás eredménye 4270 példány. Tóth Mihály szerint a drasztikus csökkenés oka az elmúlt időszak száraz időjárása, a csapadékszegény telek, kora tavaszok. A kockásli­liom a Dunántúlnak inkább a déli felén jellemző szórványosan. A Zalai-dombvidéken, a Muravidéken, a Zselicségben. Jelentős élőhelyei maradtak meg Észak-Magyarországon, a Csereháton, a Bükk-vidéken, a Bodrogközben és a Beregi- és a Szatmári-síkságon.

A Büksi-rét környékén található kockásliliomot a túlszaporodott vaddisznóállomány is veszélyezteti. A terület a magyar állam tulajdona, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében van. Tárgyalások folynak arról, hogy a terület kezelését az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság venné át. Az ikervári kockásliliomos helyzete rosszabb. Ott az eredetileg az 1980-as években helyi védetté nyilvánított területet felszántották. Később találták meg a ma ismert élőhelyet, de ott az intenzív mezőgazdaság erősen veszélyezteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában