A gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekotthonban végeztek fertőtlenítést

A nanotechnológiát alkalmazó munka két cég felajánlásaként valósult meg, mintegy 700 négyzetméteren. Az eseményen jelen volt Hende Csaba országgyűlési képviselő is, aki a hasonló kezdeményezések fontosságára hívta fel a figyelmet.

Gyöngyössy Péter

Hende Csaba (középen): Továbbra is be kell tartani a higiéniai szabályokat

Fotó: Horváth Balázs

A gyermekotthon lakói közül sokan voltak kíváncsiak a nem mindennapi attrakcióra, amihez az intézmény udvarán készülődtek. Hetek óta nem hagyhatták el az otthont, persze hogy nagy esemény volt a kisebb ágyúhoz hasonlító, bizarr külsejű szerkezet és a körülötte bíbelődő néhány szkafanderes alak. A gyermekotthon ablakaiban itt is, ott is gyerekfejek tűntek fel, bár amikor az „ágyú” ködöt okádva megszólalt, többen visszahúzódtak. Két cég munkatársai tetőtől talpig védőöltözetben azért jöttek, hogy fertőtlenítsék a gyermekotthon helyiségeit. A munka az intézménynek nem került pénzébe.

Hende Csaba (középen): Továbbra is be kell tartani a higiéniai szabályokat
Fotó: Horváth Balázs

A kivitelezést végző Nano Clean For You Kft. nem kért munkadíjat, a kiszállás és az anyag költségeit pedig a felajánlást tevő Őze Balázs által vezetett West Hungary Sport Guard Kft. állta. A felajánlók a Vas Megyei Gyermek­védelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat két intézményében végezték el a kezelést. Pénteken Gencs­apátiban az Ernuszt Kelemen Gyermek­otthonban, később pedig a szakszolgálat szombathelyi in­tézményében. Összesen mint­egy ezer négyzetméteren hajtották végre a különleges ezüst-nanorészecskéket is tartalmazó szerrel a fertőtlenítést. Az „ágyú” kinézetű eszköz egy nagy teljesítményű porlasztóberendezés, ami a hidegködös eljáráshoz szükséges.

Pados Zsolt, a szakszolgálat vezetője elmondta, a járványhelyzet egyik pozitív hozadéka, hogy cégek, közszereplők és teljesen hétköznapi emberek jelentkeznek a legkülönbözőbb felajánlásokkal.

Az eseményen jelen volt Hende Csaba országgyűlési képviselő is, aki elmondta: azért tartja fontosnak ezt a mai eseményt, mert az ilyen kezdeményezések erősítik a közösséget, az emberi összetartozást. – Bátorítani is szeretném az olyan kezdeményezéseket, amelyek a polgári önszerveződés alapjain állnak, hiszen saját környezetünkben nekünk is mindent meg kell tennünk azért, hogy összefogjunk, és legyőzzük a járványt. Szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy bár a járványgörbét a jelek szerint sikerült ellaposítani, még nem vagyunk túl minden nehézségen. Ezért fontos a szabályok betartása, és hogy továbbra is vigyázzunk egymásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában