Vigyázzunk a méhekre!

2020.05.25. 07:00

Először rendeztek mézes délutánt a mintagazdaságnál, Felsőszölnökön

Mézes délutánt tartott a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulátusa és a Magyarországi Szlovének Szövetsége szombaton a Szlovén Mintagazdaságnál. A szabadtéri rendezvényen a kóstolás mellett a mézkészítés folyamatába is bepillanthattak a környékről érkező érdeklődők.

Tersztyánszky Krisztina

Az ENSZ 2018-ban május 20-át szlovén kezdeményezésre nyilvánította a méhek világnapjává. Ezzel a dátummal Anton Janšára, az európai méhészet kiemelkedő alakjára emlékeznek, aki 1734-ben ezen a napon született.

– Világszerte minden szlovén diplomáciai képviselet népszerűsíti ezt a napot – magyarázta Metka Lajnšček szlovén főkonzul. – Tisztelgés ez a nap barátaink, a méhecskék előtt, amelyek nélkül nem lenne élet. Megmutatjuk ilyenkor, hogy Szlovénia környezetbarát ország, a méhek hazája. A méhészet nálunk a nemzeti örökség része, jelentős mértékben járulunk hozzá a világ méztermeléséhez. A különféle mézek, virágporok, méhviasz gyertyák és a mézes pálinka mellett elhoztunk néhány festett kaptárvéget is: ez a szlovén népművészet speciális terméke, és alkalmazása napjainkban megint egyre népszerűbb.

Finomságok és bemutatók az első – de minden bizonnyal nem utolsó – felsőszölnöki mézes délutánon
Fotó: Unger Tamás

A diplomata hozzátette: a kezdeményezés egyik fő apropója az, hogy szeretnék felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a méhek pusztulása hatalmas veszélyt rejt magában, hiszen beporzásnak köszönhetjük élelmiszer-termelésünk egyharmadát.

Az első alkalommal megtartott mézes délután mellett a főkonzulátus tovább folytatja az iskolai mézes reggelik hagyományát, és további figyelemfelkeltő programokat terveznek szerte Vas és Zala megyében.

A társszervező Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke, Kovács Andrea elmondta: a tervek között szerepelt, hogy a szlovén fél egy tíz családból álló kaptárt adományoz a Szlovén Mintagazdaságnak. Most ezt a koronavírus-járvány miatt későbbre kellett halasztani. De remélhetőleg még a nyáron sikerül Felsőszölnökön felállítani a szlovén eredetű, krajnai méhekkel teli kaptárt, így a méhészkedés is szerves része lesz a mintagazdaság tevékenységének.

Az eseményen a szlovén főkonzul is részt vett
Fotó: Unger Tamás

A Szlovéniában és a Szlovén Rába-vidéken egyaránt közkedvelt méhészkedés újabb összekötő kapocs lehet a két ország határ menti régiói között.

A mézes délutánon a gyerekek papírból, fakanálból készíthettek méhecskét, virágot, kaptárt. A felnőttek pedig Sohár Károly jóvoltából a gyakorlatban ismerkedhettek meg a méhészettel kapcsolatos folyamatokkal. A méhész kereteken két méhcsalád első tavaszi termését hozta el, hogy megmutassa, hogyan történik a méz pergetése, majd szűrése. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a két méhcsalád tavaszi terméséből 15-16 kilogramm méz lesz, már amennyit az ember elvesz a szorgos állatoktól. Érdekességképpen egy saját fejlesztésű, preparált kaptárt is hozott magával. Ebbe egy üvegfalon keresztül bekukucskálva a látogatók megfigyelhették egy kisebb – alig háromezer darabos – méhcsalád belső életét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában