Szedd magad akció

2020.05.25. 14:00

Jól fogyott az eper Szombathelyen – Kilónként 600 forintért vihették haza

Akik korábban keltek, aranyat lelhettek szombaton: piros eperrel kilószámra pakolhatták meg kosaraikat, dobozaikat.

Nemes Judit

Kondor Tamás, Leibinger Csabáné és Leibinger Lilla hat kilogrammot gyűjtöttek

Fotó: Cseh Gábor

Elkezdődött a szezonja a friss gyümölcsöknek. Akinek nincs kertje, jobb híján boltokból, út menti árusoktól, piacról juthat hozzá a zamatos eperhez, meggyhez, cseresznyéhez, de népszerűek az úgynevezett szedd magad akciók is a megyében. Szombaton délelőtt Szombathelyen is megnyitották az egyik ültetvényt az epervadászok előtt. A vártnál is sikeresebb napot zártak – összegezte kérdésünkre Vincze Péter, aki édesapjával, Vincze Alajossal több éve termel epret és almát is.

– Ennyien még sohasem voltak: 9 óráig körülbelül háromszázan érkezhettek. Ilyenkor még kisebb mennyiségben szednek, ez 2-4-7 kilogrammot jelent. A roham valószínűleg annak tudható be, hogy vágynak a friss gyümölcsre, továbbá a drágaság is ösztönző, hiszen a boltokban, egyéb helyeken 1000 forint alatt nem mérik az eper kilóját – mondta el Vincze Péter. Megtudtuk: 3,5 hektárnyi gyümölcsből szedhettek az érkezők. A termelő szerint bár vásárlóból nincs hiány, azonban a termés mennyisége elmaradt az előző évektől, részben a kevés csapadék, részben a kora tavaszi fagyok miatt.

Kondor Tamás, Leibinger Csabáné és Leibinger Lilla hat kilogrammot gyűjtöttek
Fotó: Cseh Gábor

Leibinger Csabáné, Leibinger Lilla és párja, Kondor Tamás hat kilogrammot szedett: ebből lekvárt és kompótot is tesznek el, le is fagyasztanak és ajándékba is adnak belőle.

Medics Tiborné családjával minden évben él a lehetőséggel, hogy maguk szedjék a gyümölcsöt.

– Ez az első ilyen alkalom idén a karantén után, mihelyst tudtunk, el is jöttünk. Olcsóbban tudunk így friss gyümölcshöz jutni, és együtt van a család. Most 5-6 kilót szedtünk – árulta el. Bakos-Hosszu Rebeka is gyakran vesz részt szedd magad akcióban, most csak „evő” mennyiséget vitt el, ám elmondta azt is, hogy máskor nagyobb mennyiséget tesznek a kosárba, akkor dzsem is készül belőle.

Rozmán Vilmosné is többszöri vevője ilyen alkalmaknak, általában 10-15 kilogrammnyival távoznak.

– Lekvárnak szoktam eltenni és le szoktam fagyasztani. Most, a napokban fogyott el az utolsó adag, amit tavaly szedtem. Még a szezonban jövök vissza, ezt most a kisunokámnak szedtem – árulta el.

Az eper népszerű és kedvelt gyümölcse a vasiaknak – ezt mi sem bizonyította jobban, mint hogy a csepegő eső ellenére sem maradtak el a vásárlók, sőt a vártnál jóval többen érkeztek, hosszú sorban állva a kassza előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában