Huszonöt fő az új alsó létszámhatár

2020.05.18. 07:00

Módosítják a nemzetiségi törvényt

A nemzetiségek jogairól szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat az Országgyűlés előtt van. A törvényjavaslatot hosszas jogszabály-előkészítő munka után az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága (neb) nyújtotta be önálló indítványként. Jelenleg a javaslat a részletesvita-szakaszban tart.

Tersztyánszky Krisztina

Az Országgyűlés előtt a javaslat

Fotó: VN/Sütő László

A módosítás célja egyebek között az, hogy a szabályozásokat az önkormányzatiság évei alatt szerzett tapasztalatokhoz igazítsa. Egy korábbi módosítás véglegesítésével az új szabályozás 30-ról 25 főre csökkentené azt az alsó létszámhatárt, ahány, önmagát a legutolsó népszámláláskor nemzetiséginek valló lakos esetében egy település nemzetiségi önkormányzatot hozhat létre. (Az orfalui alacsony létszámú nemzetiségi lakosság érdekében volt szükség korábban erre a változtatásra.)

Bár megyénket nem érinti, fontos része a szabályozásnak, hogy az újonnan létesítendő nemzetiségi önkormányzatok esetében tudományos igénnyel kell vizsgálni a településen élő nemzetiségi közösség honosságát, önszerveződésének fokát, amely megalapozza az önigazgatási igényét. Fontos eleme a módosításnak, hogy a fenntartói jog átadásával együtt a köznevelési intézmény feladatainak ellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyont a feladatátvételt követően haladéktalanul a fenntartó nemzetiségi önkormányzat tulajdonába kell adni.

Az Országgyűlés előtt a javaslat
Fotó: VN/Sütő László

A törvényjavaslat értelmében a nemzetiségi önkormányzat önként vállalt közfeladatai szociális ellátó intézmény alapításának és fenntartásának jogával bővülnek. Garanciális szabályként beépítették, hogy a nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevő tanulók számára a tankönyveknek térítésmentesen kell rendelkezésre állniuk. Foglalkozik a javaslat a nemzetiségi kulturális és köznevelési intézményekben dolgozók foglalkoztatásának részletes szabályozásával is.

Ezeken túlmenően a törvényjavaslat számos szövegpontosító, jogtechnikai és kodifikációs technikai pontosítást is tartalmaz. A parlamenti vita során a kormány és az ellenzéki pártok felszólalói egyaránt támogatásukról biztosították a nemzetiségek jogairól szóló törvény módosítását. A megfelelő hivatalos jogalkotási folyamatok lezajlása után a törvényt akár néhány héten belül kihirdethetik és hatályba léphet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában