A körmendi pünkösdi hagyomány nem szakadt meg

2020.06.03. 07:00

A kiskirályné szépen mosolygott az idén is

Évtizedek óta hagyomány a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes életében május végén a májusfa-kitáncolás és pünkösdkor a pünkösdi kiskirályné- választás. Az idén azonban a koronavírus-járvány itt is felülírta az előre eltervezett forgatókönyvet.

Markó Petra

A körmendi táncegyüttes lányai a Szent Erzsébet-templomnál

Fotó: Jámbori Tamás

A nagyszabású program helyett a pünkösdvasárnap esti szentmisét követően tartották meg a táncosok a hagyományos kiskirálynéjárást az Árpád- házi Szent Erzsébet-templom előtti útkereszteződésben. A népviseletbe öltözött lányok a tánc vasi változatát adták elő, majd átsétáltak a várudvarra, ahol már a táncegyüttes fi ú tagjai jártak el egy gencsi körverbunkot. Ezután következett a májusfa kivágása. A fáról a lányok a hagyományoknak megfelelően viharos gyorsasággal gyűjtötték be a színes szalagokat.

A körmendi táncegyüttes lányai a Szent Erzsébet-templomnál
Fotó: Jámbori Tamás

Bár idén mindez tényleg csak szűk körben zajlott, a lényeg, hogy a hagyomány nem szakadt meg. Az egyesület már nagyon várja a jövő évi alkalmat: jubileumra készülnek, 2021-ben ünneplik a májusfa- kitáncolás hagyományának fél évszázados évfordulóját a Rába-parti városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában