A betörési kísérletek száma Vas megyében minimális

2020.06.16. 11:30

Egyik éjjel arra ébredt a szombathelyi anyuka, hogy valaki matat a záron – Mit tegyünk ilyenkor?

A sikertelen betörés is félelmet okoz, amint egy lakótelepi hölgy megosztotta velünk az élményét. Megkérdeztük a rendőrséget is a bejelentett esetekről. A betörők elleni védelem a nyaralások idején kulcskérdés.

Merklin Tímea

A bejárati ajtó lehetőleg több ponton záródjon, úgy biztonságosabb Illusztráció: Horváth Balázs

A Bem József utcában történt, K. H. mesélte, aki egy négyemeletesben lakik, hogy a minap éjjel arra riadt: zörög valami a zárban. Először azt hitte, a párja, de rájött, hogy ő nem lehet, hiszen reggel hatig dolgozik.

– Bepánikoltam, hogy valaki be akar jönni, a tizenöt hónapos iker fiaim aludtak. Sokként ért a félelem, leblokkoltam, nem mertem kimenni. Hívtam a 112-es segélyhívót, a rendőrök körülnéztek a környéken. Nem tudtam aztán elaludni, figyeltem, megismétlődik-e.

A Facebookon többen írták, hogy észleltek már hasonlót. Nemcsak az anyagi kár forog kockán, de nyomot hagy a stressz is, hogy egy idegen megpróbál betörni az otthonunkba. Az anyuka feljelentést nem tett, de megkérdeztük a rendőrséget hasonló esetekről, mennyire gyakori a betörési kísérlet, hogyan lehet hatékonyan védekezni.

A bejárati ajtó lehetőleg több ponton záródjon, úgy biztonságosabb Illusztráció: Horváth Balázs

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságtól azt a választ kaptuk, hogy az éjszakai lakásbetörések, betörési kísérletek száma minimális Vas megyében. Az áldozattá válás megelőzésének érdekében viszont számos szempontra felhívják a figyelmet. Így arra, hogy a lakás bejárati ajtaja legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelve; az ajtó anyaga legyen masszív, fém, vagy tömör fa; fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek. Az ablaküvegre lehet „betörésgátló” fóliát ragasztani. A nyitva vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket, és a szúnyogháló nem véd meg a „hívatlan vendégektől”. Az elkövetők gyakran az ablakot betörve, benyomva jutnak be a lakásba, házba, ezért ajánlott a könnyen elérhető ablakokat ráccsal ellátni.

Aki teheti, a mechanikai zárak kiegészítéseként alkalmazzon elektronikai védelmet: hang- és fényjelző készüléket, távriasztást. Ezek ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy jogtalanul akarnak behatolni a lakásba. A házaknál célszerű szúrós, tüskés növényeket telepíteni a kerítés mellé. A kerítés maradjon átlátható, hogy illetéktelenek ne tudjanak feltűnés nélkül mozogni a kertben. Akik elutaznak, kérjenek meg valakit, hogy ürítse a postaládát, és naponta változtasson a redőnyök állásán. Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót, mert a különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki otthon tartózkodik. A szomszéd figyeljen a lakásra, házra, de a közösségi oldalon ne legyen nyoma az utazásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában