történelmi érdekességekkel fűszerezve

2020.06.08. 07:00

Napos séta a Napostetőre, Kőszegen – A túra során a felújított koronaőrző bunkert is meg lehetett nézni

Egy igazán napos séta a Napostetőre borral, hegedűszóval és történelmi érdekességekkel fűszerezve.

Budai Dávid

Az emlékhely évekig zárva volt, most egy új járaton is végig lehetett menni

Fotó: Ohr Tibor

Mintegy ötvenen vettek részt azon a szombati túrán, amely a Koronaőrző Emlékhelytől a Kálvária templomon át a Tria­non-kereszt és a városi szőlő- és gyümölcsültetvények érintésével, egészen a Napostetőig tartott, ahol Uwe Scheer hegedűművész hegedűjátéka fogadta a látogatókat. A csaknem három kilométeres útvonal valódi turisztikai csemege volt már mindjárt az elején, hiszen a koronaőrző bunker felújítás miatt három évig el volt zárva a látogatók elől, most viszont egy frissen megnyitott járaton is végig lehetett menni.

Az emlékhely évekig zárva volt, most egy új járaton is végig lehetett menni
Fotó: Ohr Tibor

A séta közben az izgalmas történelmi adalékokat Schlögl Krisztián és Győrffy Gábor szolgáltatta. Megtudhattuk, hogy nem véletlenül áll ott a Trianon-kereszt, ahol, hiszen az így az elcsatolt területekre néz, és hogy míg a trianoni döntés beszorította Kőszeget a „sarokba”, addig a felállított vasfüggöny a hegytől zárta el a kőszegieket. Ezért aztán a túraútvonal érintette a város furmintültetvényét és szelídgesztenyését, hogy aztán végül a Napostetőn egy pohár bor társaságában megpihenhessenek a fáradt túrázók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában