Szedd magad!

2020.06.24. 07:00

Sokan utaznak a meggyért Csényébe – Közben receptet is cserélnek a vevők

Javában érnek a meggy ízletesebb fajtái, a megyében elkezdődtek a szedd magad akciók. A piros gyümölcs egyik kedvelt lelőhelye a csényei meggyes – nyolc hektáron válogathat, aki befőtt-, lekvár-, szörpalapanyagot vagy egészséges nyári ropogtatnivalót keres.

Tóth Kata

Június vége a meggy főszezonja, a szedd magad meggyföldek is kinyitottak Vas megyében. Csényében reggel 8 és este 6 között szüretelhetünk a földről vagy létrán állva, kiskocsit magunk után húzva, nagy nyugalomban, jó levegőn, de az is lehet, hogy éppen egy rázógép szomszédságában.

– A hírekkel ellentétben a fagy ebben a régióban nem érintette a meggyet. A termékenyülés időszaka állandó hőmérséklet mellett normális volt – se extrém meleg, se hideg. Sokáig virágzott a meggy, és sok szem van a fákon. Az idén darabszámra több a meggy, de méretre kisebb. Mindez már száz napja eldőlt – a termékenyülés után a legfontosabb feladatunk az volt, hogy megtartsuk a gyümölcsöt a fán olyan tápanyagellátással, növényvédelemmel és harmonikus tápanyag-utánpótlással, ami maximalizálja a gyümölcsszámot és a méretet. A legnagyobb probléma a vízhiány: az elmúlt két hét csapadékossága már későn jött. Ekkora területen az öntözés nehezen kivitelezhető, arra a csapadékra hagyatkoztunk, ami korábban hullott – mondott rögtönzött elemzést a bejáratnál Gyarmati Bálint gazdálkodó.

Múlt csütörtökön nyitották ki a kaput, és tíz napig tartják nyitva.

Az ültetvény zöme érdi bőtermő fajta, de van debreceni bőtermő és újfehértói fürtös meggy is. Tegnap úgy tűnt, a legtöbben 7–12 kiló között vásároltak.

Fél 11-re már végzett a szedéssel a jáki dr. Dani Magdolna és Koller István, a mérlegelés előtt szólítottuk meg őket. Mivel a saját fáik még nem teremnek bőségesen, több éve visszajárnak 25–30 kiló meggyért, ami hűtőszekrényben hetekig eltartható, beosztva folyamatos gyümölcsforrást jelent. Egy részét fagyasztják, a másikból kompót készül. Igazán élménygazdag meggyszedésben volt részük, érintetlen fákat is találtak – mondták.

Minden évben kilátogatnak a meggyesbe a csényei ovisok is, tegnap kis vödrökkel felszerelkezve érkeztek.

Hatalmas élmény a gyerekeknek a szedd magad: bőven jutott a szájukba, haza is vittek a gyümölcsből, a maradékból pedig ma meggyes piskótát sütnek közösen. Kiss Noel a teli edényét mutatta büszkén és a kis vödrön azt, hogy boríték a jele. A kisfiúnak máskülönben az alma a nagy kedvence, de a meggyel is jó barátságban van.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből nemrég Rábagyarmatra visszaköltözött házaspárral – Szigligeti-Soós Mártával és dr. Szigligeti Péterrel – is szóba elegyedtünk. A gyümölcsösük ott maradt a Nyírségben. Van ugyan új telepítésük meggyből, de az az idén 15 szemnyi termést, ha adott, a fogyasztásban meg a madaraké volt az elsőbbség. Két rekesz meggyel távoztak: a létráról és a fáról is gyűjtöttek, utoljára a ’70-es évekbeli építőtáborokban volt hasonló élményük.

A meggyes körüli munkákból a kezdetektől kiveszi a részét az egész család, a mérlegelésért és a pénztárkezelésért most Gyarmati Mihályné Jutka a felelős, őt váltja holnaptól a másik nagymama. Gazdálkodó veje minden este bejárja a területet, átnézi a termést, és másnap az alapján is javasolja, kinek melyik sorba érdemes mennie. De telefonon is adnak információt. Sok az érdeklődő, érkeznek vásárlók biciklivel a faluból – van, aki naponta kijár egy-két kiló gyümölcsért –, és jönnek Szombathelyről, Sárvárról, Ikervárról, Szentgotthárdról, Bükről is.

Amikor hosszan áll a sor, a vevők receptet cserélnek.

A hétvégi nagy roham után tegnap is sorban parkoltak le az autók, de volt, aki már teli rekeszeket pakolt a csomagtartójába. Életkor szerinti idősáv kijelölésére sem volt szükség: nagy a kert, akár több százan is beférnének.

Aki kényelmesebb, vagy nincs ideje, lehetősége van létrára állni a 300 forintos meggyért, vásárolhat is kézzel szedett száras vagy szár nélküli, géppel rázott meggyet. Az előbbi több napig eltartható, ráérünk feldolgozni, az utóbbi tisztításánál még több időt spórolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában